Trump verklaart de oorlog aan New York Times

Donald Trump, nog altijd de Republikeinse presidentskandidaat, is furieus na de beschuldiging door enkele vrouwen dat hij hen fysiek heeft lastiggevallen. Hij dreigt ermee de New York Times voor de rechter te slepen. De krant is niet onder de indruk.

De New York Times is een bastion van het Amerikaanse liberalism, en dat botste de voorbije maanden al vele malen met Trump. Het was bijvoorbeeld de NYT die meldde dat Trump achttien jaar geen belastingen heeft betaald. Maar het botste nooit zo hard als nu, nu de krant twee vrouwen opvoert die Trump beschuldigen van loszittende handen. Hij zou hen seksueel lastiggevallen hebben.

Donald Trump wijst al die beschuldigingen categoriek af als "laster". Zo zegt een woordvoerder: "Er steekt geen enkele waarheid in deze beschuldigingen."

Marc Kasowitz, Trumps advocaat, heeft nu een brief geschreven aan Dean Baquet, de hoofdredacteur van de krant. Daarin eist die dat het bewuste artikel onmiddellijk van de site gehaald wordt en dat de krant zich verontschuldigt. Anders, zo luidt het dreigement, "zal mijn cliënt geen andere keuze hebben dan alle mogelijke acties en remedies toe te passen." Lees: dan wordt het voor de rechter uitgevochten. De krant heeft al schriftelijk laten weten niet in te gaan op de eisen van Trump. Meer zelfs: volgens The New York Times zou het verzwijgen van de getuigenissen van de vrouwen over Trump niet in het belang van het publiek zijn.

Ook tegen de Palm Beach Post, die een derde vrouw opvoert, zou een rechtszaak voorbereid worden.

CNN sprak met Megan Twohey, de journaliste van de New York Times die het artikel schreef. Zij hoorde ook Trump, die alles ontkende, met een rechtszaak dreigde en haar een "walgelijke persoon" noemde. 

Volgens Dean Baquet, hoofdredacteur van de New York Times, is het "redelijk duidelijk" dat dit stuk "maatschappelijk relevant is en het publiek dit moet weten".