Verhulst over Dylan: "Haal de muziek eraf en het zijn karamellenverzen"

In de Vlaamse literaire wereld is niet iedereen opgezet met de keuze voor Bob Dylan als Nobelprijswinnaar Literatuur. "Die teksten zijn alleen maar goed bij gratie van de melodie", zegt Dimitri Verhulst in "Terzake". "Ik vind dit bijna een belediging tegenover schrijvers", vult Kristien Hemmerechts aan.

Dimitri Verhulst is helemaal niet opgezet met de winst van Dylan. "Ik vind dat van hetzelfde niveau als zeggen dat Michel Houellebecq volgend jaar de winnaar van het Songfestival wordt", zegt de schrijver van "De helaasheid der dingen". "Ik vind dit pijnlijk voor mensen die heel erg goeie boeken schrijven."

De teksten van Dylan zijn geen literatuur, vindt Verhulst. "Die teksten zijn alleen maar goed bij gratie van de melodie die erbij geschreven is. Haal die muziek eraf en dat zijn karamellenverzen. Goeie literatuur, daar hoeft niets bij, ook geen muziek, dat is alleen de tekst."

Volgens de schrijver zijn er muzikanten op te noemen die betere teksten schrijven, zoals Tom Waits of Nick Cave. "Maar dan nog zou ik dat geen literatuur noemen."

"Belediging tegenover schrijvers"

Kristien Hemmerechts noemt de keuze voor Dylan "bijna een belediging tegenover schrijvers". "Er zijn zoveel interessante, boeiende schrijvers die uren en uren zitten te werken aan die teksten. Dan denk ik: het is toch belangrijk om hun werk meer onder de aandacht te brengen."

"Ik zeg niet dat wat Bob Dylan doet geen belang of waarde heeft, maar hij is iemand die enorm gefêteerd is. Als ik het aan iemand in die sector zou gegeven hebben, zou ik het eerder aan Leonard Cohen gegeven hebben. Daar denk ik dat je meer nog kunt argumenteren dat die teksten op zich staan als gedichten. Terwijl, "Like a rolling stone", ik zie het niet meteen."

"Niet omdat er pöezie in schuilt dat het literatuur is"

Jeroen Olyslaegers is een fan van Bob Dylan, maar hij is evenmin enthousiast. "Verdedigers zeggen dat er ongelofelijk veel poëzie in zijn teksten zit. Maar ik vrees dat daar een beetje verwarring over is. Het is niet omdat er poëzie schuilt in teksten dat die noodzakelijk literatuur zijn. Voor mij zijn dat geweldige songs. Er zijn zoveel dingen poëtisch en ontroerend, maar dat maakt het nog geen gedichten."

VIDEO: Vlaamse schrijvers reageren in "Terzake" op Nobelprijs voor Dylan

"Dialogen in "The godfather" krijgen ook geen Nobelprijs"

Peter Terrin, die vier jaar geleden de AKO Literatuurprijs won met "Post mortem", zegt in "Van Gils en gasten" dat hij ontgoocheld is door de keuze voor Dylan. "Mijn favorieten waren Philip Roth en Don De Lillo, twee grootmeesters van de Amerikaanse literatuur."

Terrin, die in debat ging met Dylan-fan Bart Peeters, vindt dat de teksten van Dylan niet op zichzelf staan als literatuur. "Je kan het vergelijken met een Nobelprijs voor de dialogen in "The godfather". Die leven maar als ze in die film uitgesproken worden", zegt hij. "Mocht je cynisch zijn, zou je kunnen denken dat het Nobelcomité vooral de aandacht heeft willen vestigen op de prijs zelf, want nu praten we er natuurlijk allemaal over. Vorig jaar was dat wel anders."

Meest gelezen