Wie is kroonprins en opvolger Vajiralongkorn?

De meer dan waarschijnlijke opvolger van koning Bhumibol Adulyadej, die meer dan 7 decennia op de Thaise troon zat, is kroonprins Vajiralongkorn, zelf ook al 64 jaar oud en officier in het Thaise leger. De chef van de Thaise junta, die momenteel de plak zwaait in het Aziatische land, heeft ook al laten weten dat de zoon inderdaad de overleden koning opvolgt.
2003 AFP

De koning had zijn eniggeboren zoon al in 1972 aangeduid als opvolger. Hij kreeg toen - om alle misverstanden uit te sluiten - de titel van kroonprins. De zoon hield zich lange tijd op de achtergrond, maar werd sinds kort actiever als het ging om koninklijke aanwezigheidspolitiek.

Zo nam Vajiralongkorn vorig jaar het voortouw bij het massa-evenement "Bike for Mum" (Fietsen voor mama) om de 83e verjaardag van zijn moeder, koningin Sirikit, te vieren. Zo'n 40.000 royalisten sprongen toen op hun fiets om mee te vieren. Het werd zo een groot succes dat de prins meteen in hetzelfde jaar een "Bike for Dad" (Fietsen voor papa) organiseerde.

Vajiralongkorn hield zich de laatste jaren vooral op in de Duitse stad München, waar hij in een riante eigen villa woont. Daarnaast heeft hij nog een paleis in Bangkok. In 2011 legde het Duitse gerecht Vajiralongkorns privévliegtuig, een Boeiing 737, aan de ketting omwille van de schulden die de Thaise overheid onbetaald had gelaten aan een Duits bedrijf. De Thaise regering kwam wel snel tussenbeide om de "zaak op te lossen".

AFP or licensors

Privéleven blijft onbesproken door straffen op majesteitsschennis

Vajiralongkorns privéleven blijft in Thailand onbesproken, maar dat kan te wijten zijn aan de zware straffen die op majesteitsschennis staan met celstraffen van 3 tot 15 jaar. De man is drie keer getrouwd, hij heeft vijf zonen en twee dochters. De zonen leven allemaal in het buitenland. Alleen de dochters draven regelmatig op bij publieke manifestaties.

Prinses Bajrakitiyabha, het eerste kleinkind van Bhumibol, werd inmiddels al aangesteld tot Goodwillambassadeur voor Vrouwenzaken van de Verenigde Naties sinds 2008 en ze heeft er ook een termijn als ambassadeur van Thailand opzitten in Oostenrijk tussen 2012 en 2014. Prinses Sirivannavari heeft een loopbaan als mode-ontwerpster uitgebouwd.

Vajiralongkorn, geboren in Bangkok op 28 juli 1952, heeft één oudere en twee jongere zussen. Hij verliet zijn geboorteland op zijn dertiende om in Groot-Brittannië en in Australië te studeren. Hij beëindigde zijn militaire studies in Australië in 1975 en werd vervolgens kapitein in het Thaise leger.