Wie was de Duitse terreurverdachte Jabr al-Bakr?

Wie was Jabr al-Bakr, de 22-jarige Syrische terreurverdachte die zelfmoord pleegde in de gevangenis in Leipzig? Al-Bakr werd maandag opgepakt, nadat hij was uitgeleverd aan de politie door enkele Syrische vluchtelingen bij wie hij wou onderduiken. De man werd ervan verdacht aanslagen te willen plegen in Duitsland op treinen of een luchthaven. Wat weten de Duitse media meer over hem?

Jabr al-Bakr werd op 10 januari 1994 geboren in het stadje Saasaa in het zuidwesten van Damascus, schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeiting (FAZ).

Op 19 februari 2015 kwam hij Duitsland binnen via Rosenheim aan de grens met Oostenrijk. Hij werd als vluchteling geregistreerd in München en kreeg een plaats toegewezen in een opvangcentrum in Chemnitz. Enkel weken later verhuisde hij naar het stadje Eilenburg in het noorden van Saksen. Op 9 juni 2015 kreeg hij een verblijfsvergunning van drie jaar.

Volgens zijn familie is hij minstens een keer teruggekeerd naar Syrië en in het najaar 2015 zou hij twee keer naar Turkije gereisd zijn. Ook zou hij in de Syrische stad Idlib geweest zijn. Focus Online meldt dat hij rond die tijd misschien daar een terroristische opleiding gekregen heeft.

De jongeman werd al in 2015 door de veiligheidsdiensten gecontroleerd, omdat men dacht dat hij een sleutelfiguur van IS in Duitsland zou kunnen zijn, maar toen zag men in hem geen gevaar.

Pas in september 2016 komt hij opnieuw in het vizier, want de jongeman zoekt online naar informatie over hoe hij bommen moet maken en hoe hij aan springstof kan geraken. Vermoedelijk raakt hij via medeplichtigen aan dit materiaal. Ondertussen gaat hij op zoek naar concrete informatie over een ideale plek om aanslagen te plegen en observeert hij de Berlijnse luchthavens Tegel en Schönefeld.

Gelijkenissen met aanslagen in Parijs en Brussel

Op 6 oktober acht de Duitse staatsveiligheid hem gevaarlijk en observeert ze hem de klok rond. Slechts een dag later, als al-Bakr op zoek gaat naar hete lijm, een belangrijk onderdeel voor het bouwen van bommen, verwittigen de veiligheidsdiensten de politie van Chemnitz. De jongeman kan ontsnappen en er volgt een klopjacht.

Al-Bakr zoekt onderdak bij landgenoten, maar zij herkennen hem als de hoogdringend gezochte Syriër. Ze houden hem vast en verwittigen de politie die hem op 10 oktober kan inrekenen. De jongeman wordt ervan verdacht een zware en staatsgevaarlijke aanslag te willen plegen. Volgens Spiegel Online wist Jabr al-Bakr heel goed waar hij mee bezig was en handelde hij professioneel.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) wijst op gelijkenissen met de aanslagen in Parijs en Brussel. Zo maakte al-Bakr gebruik van het hetzelfde type springstof, TATP. Daarvan zijn ook sporen gevonden in de Bataclan in Parijs en ook in de "safe houses" (onderduikadressen) die de aanslagplegers van Brussel hebben gebruikt.

Gisteren werd de jongeman dood teruggevonden in zijn cel. Hij kon zelfmoord plegen, hoewel hij om het kwartier gecontroleerd werd. De advocaat van de verdachte zegt dat hij de autoriteiten waarschuwde dat zijn cliënt zelfmoordneigingen had, maar volgens de psycholoog van de gevangenis was er geen acuut gevaar. Verschillende politici reageren geschokt en de minister van Binnenlandse Zaken eist opheldering.