18 minderjarigen sinds 2012 opgepakt op weg naar Syrië en Irak

18 minderjarigen zijn sinds 2012 bij de kraag gevat terwijl ze vanuit ons land op weg waren naar Syrië en Irak, of terwijl ze al ver gevorderde plannen in die richting hadden. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) donderdag in de Kamer verklaard.

Minister Geens werd door Philippe Pivin (MR) tijdens het vragenuurtje aan de tand gevoeld over het bericht dat de Islamitische Staat (IS) steeds meer minderjarigen probeert aan te sporen aanslagen te plegen in eigen land, in plaats van naar Syrië af te reizen.

De minister gaf aan dat sinds de start van het conflict in 2012, 18 minderjarigen zijn gevat die vanuit België op weg waren naar Syrië of Irak, of al concrete plannen in die richting hadden.

15 minderjarigen zijn er echter wel in geslaagd om zonder begeleiding van hun ouders naar het oorlogsgebied af te reizen. Het gaat om 13 jongens en 2 meisjes, van wie er 4 zijn teruggekeerd. 3 minderjarigen zouden daarvan zijn omgekomen. Volgens gegevens van OCAD werden vorige maand 12 minderjarigen beschouwd als kandidaat-vertrekkers.

Tot de begeleide minderjarigen behoren de jongeren die met hun ouders zijn meegereisd of die ter plaatse geboren zijn. De meest recente OCAD-lijst heeft het over 35 begeleide minderjarigen, al zou dat aantal tot 80 kunnen oplopen. Het aantal kinderen dat in Syrië en Irak is geboren, is onmogelijk te achterhalen, zei Geens.