"CETA-akkoord blokkeren is onbegrijpelijk en rampzalig"

Onverantwoordelijk, onbegrijpelijk en rampzalig. Dat is de reactie van een reeks werkgevers- en ondernemersorganisaties, nu het Waals Parlement een veto gaat stellen tegen het vrijhandelsakkoord tussen Canada en de EU.

"Een Belgische blokkering van de ondertekening van CETA op Europees niveau is rampzalig voor het internationale imago en de geloofwaardigheid van België ten aanzien van zijn Canadese, Europese en internationale partners", zo staat in een gemeenschappelijk persbericht van VBO, Unizo, Boerenbond, Voka, Beci, UWE en AVED.

"Daarbij komt nog dat de geloofwaardigheid van het Europese handelsbeleid een zware deuk zal krijgen, terwijl de EU tegelijkertijd onderhandelingen voert met andere internationale partners zoals de VS, Japan en China."

Volgens de werkgevers is CETA "een ambitieus en evenwichtig akkoord, dat de handel en de investeringen in beide richtingen zal stimuleren en nieuwe commerciële kansen zal creëren voor de ondernemingen - waaronder de kmo's - van de drie gewesten".

De organisaties roepen de gezamenlijke Belgische overheden op om zo snel mogelijk overleg te plegen, opdat België het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada alsnog zou kunnen ondertekenen.