"ISVAG bouwt afvalverbrandingsoven zonder 1 cent groenestroomsubsidie"

De nieuwe huisvuilverbrandingsoven van ISVAG zal worden gebouwd zonder één cent groenestroomsubsidies (de zogenoemde groenestroomcertificaten). Dat beklemtoont ISVAG-voorzitter en Antwerpse schepen Philip Heylen (CD&V)
Jasper Jacobs

Nochtans zal de oven een pak stroom leveren, 40% meer dan de oude, goed voor 35.000 gezinnen. ISVAG promoot de nieuwe oven dan ook als een afvalenergiecentrale. Want anders dan de oude installatie wordt de nieuwe oven ook een soort super-centrale verwarming voor de omliggende wijken en bedrijven. Een grote stookketel eigenlijk, die warm water of stoom via een warmtenetwerk rechtstreeks in huis of in de verwarmingsinstallaties van de bedrijven brengt.

Die grote “boiler” vervangt dus de kleinere en meer vervuilende stookinstallaties op gas of stookolie bij de mensen thuis. De extra CO2 die de nieuwe oven uitstoot, zal daardoor volgens ISVAG helemaal worden gecompenseerd. Een CO2-neutrale energiecentrale dus.

Maar toch zal de 175 miljoen euro voor de nieuwe oven worden teruggewonnen zonder groenestroomsubsidies. En dat staat helemaal haaks op het beleid van de afgelopen 12 jaar. Een paar weken geleden ontdekte onze redactie dat bestaande oudere ovens sinds 2004 ruim 250 miljoen groenestroomsubsidies kregen toegestopt. 250 miljoen extra steun voor oude, meer vervuilende installaties dus, die minder groene stroom leveren.

Ook de oude Brusselse huisvuilverbrandingsoven mag zich sinds begin dit jaar plots op 100 miljoen groenestroomsubsidies verheugen, tegen de tendens in om de groenestroomcertificaten af te bouwen.

ISVAG bewijst nu dat het zonder kan. Een nieuwe oven van 175 miljoen euro, die financieel gezond zal zijn door de extra inkomsten uit de verkoop van stroom en warmte. Volgens ISVAG-voorzitter Heylen zijn de groenestroomsubsidies voor de afvalovens dan ook nooit nodig geweest. De oude ovens hebben 15 jaar gedraaid zonder die subsidies. En zelfs een nieuwe grote investering van 175 miljoen euro krijg je rond zonder die ondersteuning.

Groenestroomsubsidies kunnen dus beter ingezet worden voor andere toepassingen, stelt Heylen nog, en zijn onzinnig voor afvalververbrandingsovens, zelfs a s die groene, CO2-neutrale stroom maken.