"Mijn vrouw hoort thuis in mijn keuken"

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari heeft gereageerd op de kritiek van zijn vrouw door te zeggen dat ze thuishoort in zijn keuken. Het staatshoofd deed de opmerkelijke uitspraak tijdens een gezamenlijke persconferentie met Duits bondskanselier Angela Merkel.

In een interview met de Britse openbare omroep BBC zei Buhari's vrouw Aisha dat ze onmogelijk voor haar man zou kunnen stemmen of campagne zou kunnen voeren bij de volgende verkiezingen als hij zijn beleid niet bijstelt. Volgens haar is de regering gekaapt door enkele mensen die achter de benoemingen van topfunctionarissen zitten. "De president kent 45 van de 50 mensen die hij benoemd heeft niet en ik ken ze ook niet", zei ze. Een groot deel van hen zou bovendien geen kennis van zaken hebben.

In een reactie laat Buhari, die momenteel in Duitsland zit, weten dat zijn vrouw geen plaats heeft in de politiek. "Ik weet niet tot welke partij mijn vrouw behoort, maar ik weet wel dat ze in mijn keuken thuishoort en in mijn woonkamer en in andere kamers van mijn huis", antwoordde hij op een vraag van een journalist tijdens een persconferentie met Merkel in Berlijn. De opmerking leverde hem een felle blik op van de bondskanselier.

De 73-jarige Buhari is nog maar sinds 2015 president van het meest bevolkte land van Afrika. De voormalige generaal-majoor was ook al eens het staatshoofd tussen 1983 en 1985 na een staatsgreep. Hij nam de afgelopen jaren ook drie keer tevergeefs deel aan de verkiezingen.