"Minder-minder"-proces tegen Geert Wilders gaat door

Het proces tegen PVV-leider Geert Wilders gaat dan toch door. Dat meldt NOS. Wilders' advocaat had gevraagd het proces direct te staken, maar de rechtbank in Den Haag gaat niet in op zijn vraag. Wilders staat terecht voor zijn "minder-minder"-uitspraak uit maart 2014.

"Willen jullie meer of minder Marokkanen in jullie stad en in Nederland?" Minder minder, liet Geert Wilders zijn PVV-achterban scanderen als antwoord op die vraag. Een stap te ver voor het Openbaar Ministerie, die het PVV-kopstuk besliste te vervolgen voor de uitspraken. Hij wordt aangeklaagd voor de belediging van Marokkanen op grond van ras, en het aanzetten tot discriminatie en haat.

Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops pleitte echter dat het proces direct zou worden gestaakt. Een oordeel over de uitspraken van de politicus zou namelijk een oordeel over het partijprogramma van PVV inhouden, vond hij. De rechtbank in Den Haag is het daar niet mee eens en heeft de preliminaire verweren van Knoops verworpen. De zaak tegen Wilders gaat eind deze maand verder. Hij reageerde op Twitter alvast op die beslissing.