"Trots dat ik nog in bikini op een podium kan staan"

Het was een opmerkelijke comeback, eind september, toen Mary Clayton een regionaal kampioenschap bodybuilding in Australië won. Het was dan ook al meer dan 30 jaar geleden dat de vrouw uit Alexandra Headland, Queensland, nog een prijs gewonnen had, maar nu als 70-jarige grootmoeder, met 3 kleinkinderen, wist ze de titel "Ms Figure Master" in de categorie van 60-plussers in de wacht te slepen. Ook al was ze in die categorie de enige deelneemster, toch was het pas na beoordeling dat ze de titel kreeg. "Is dit de fitste oma ter wereld?", vroegen nieuwsmedia zich dan ook terecht af, terwijl ze zich nu klaarmaakt voor het nationale kampioenschap in haar land, dit weekend.

Op nieuwswebsites Sunshine Coast Daily en Daily Mail Australia deed Clayton de afgelopen dagen haar verhaal: "Ik wil gewoon jong blijven. Meer motivatie is er niet. Groepssporten hebben me nooit geïnteresseerd. Maar een gezond dieet, naar de fitness blijven gaan en hard werken hebben mijn lichaam altijd in optimale conditie gehouden. Maar mijn leven werd een beetje saai en daarom dacht ik eraan opnieuw aan wedstrijden deel te nemen. De afgelopen 5 maanden vond je mij dan ook 5 tot 6 dagen per week in de fitness."

"Voor een wedstrijd komen de zenuwen terug. Maar als mijn familie er is, probeer ik toch vooral te genieten. En ik ben trots dat ik op deze leeftijd nog in een bikini op een podium kan gaan staan."

"Ik hoop dat meer ouderen zich geroepen voelen om naar de fitness te gaan. We verliezen aan spierkracht door ouder te worden. Waarom zouden we er dan niets aan doen om dat te behouden? Het is heus niet zo vermoeiend als men denkt. En natuurlijk kunnen jongeren meer van hun lichaam eisen dan ik. Maar daar moet ik me op mijn leeftijd toch niet om schamen zeker?"

"Het grootste probleem tijdens een wedstrijd zijn eigenlijk de hoge hakken. Zolang ik niet onderuit ga, is alles okè."

lees ook