"Waarom zwijgt Bob Dylan? Dat hoort bij het enigma"

De hele wereld lijkt wel een mening te hebben over Bob Dylan als laureaat van de Nobelprijs Literatuur, behalve de muzikant en poëet zelf. Gisteravond stond hij nog op een podium in Las Vegas, maar wederom hield hij de lippen stijf op elkaar. "Dat past bij zijn persoonlijkheid, dat hoort bij het enigma", legt radiopresentator Evert Venema uit.

Bob Dylan -of eerder het Nobelprijscomité- veroorzaakte gisteren ophef door de Nobelprijs voor Literatuur te winnen. Hoewel zijn naam al twintig jaar circuleerde, kwam hij als ware verrassing uit de bus. Heel wat mensen vragen zich af of een muzikant wel een prestigieuze literaire prijs hoort te krijgen. Bekende koppen uit de muziek- en literatuursector hebben hun mening geven, zowel positief als negatief.

Opvallend is dat de laureaat nog niets heeft gezegd over zijn onderscheiding. Zelfs zijn woordvoerder Brain Greenbaum heeft Dylan nog niet gehoord. Er verscheen wel op het officiële Twitteraccount van Dylan een droge en bondige tweet: "Bob Dylan kreeg de Nobelprijs voor Literatuur 2016 voor zijn nieuwe poëtische uitingen in de grote Amerikaanse muziektraditie." Ook de felicitaties van president Barack Obama werden geretweet.

"Dylan leeft in zijn eigen biotoop"

Dylan stond gisteravond op het podium in Las Vegas. Volgens Amerikaanse media repte hij met geen woord over de Nobelprijs. Op het einde van zijn concert zou hij een tijdje naar het publiek gestaard hebben. Daarna verliet hij het podium en kwam terug voor een bisnummer: hij speelde toen zijn klassieker "Blowin' in the wind".

Hoe komt het dat Dylan aan de zwijgzame kant is? "Hij praat sowieso niet zoveel", legt radiopresentator Evert Venema uit. "Bij concerten spreekt hij nauwelijks. Hij leeft in zijn eigen biotoop en trekt zich niets aan van anderen. Dat hoort bij het enigma."

De vraag is nu of Dylan zijn prijs op 10 december gaat afhalen in Stockholm. "Wellicht wel", denkt Venema. "Hij kreeg eerder al een onderscheiding van Obama en was toen ook aanwezig." Die onderscheiding gebeurde in 2012. Dylan ontving de Medal of Freedom, de hoogste Amerikaanse eer voor een burger, in het Witte Huis. Obama deed de muzikant zijn medaille rond de nek en feliciteerde hem, maar Dylan knikte enkel vriendelijk. Hij reageerde (alweer) niet.

Copyright 2012 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu