Aan hoofd vergroeide Siamese tweeling gescheiden

Amerikaanse chirurgen zijn er vrijdag in geslaagd een dertien maanden oude Siamese tweeling van elkaar te scheiden. De jongetjes waren met hun hoofdjes aan elkaar vastgegroeid. De operatie was zeer riskant, omdat er een grote kans was op zowel hersenbeschadiging als op overlijden door bloedverlies.
De jongetjes voor hun operatie (foto: Facebook).

De operatie van Jadon and Anias McDonald uit de staat Illinois begon donderdag en duurde in totaal 16 uur. De hoofdchirurg, dokter James Goodrich, nam tijdens de hele procedure slechts eenmaal een pauze van 20 minuten om te eten. Goodrich heeft eerder al zes dergelijke operaties uitgevoerd, waarbij de twee tweelingen de ingreep overleefden.

In totaal zijn er wereldwijd nog maar 59 "craniopagus" ingrepen uitgevoerd, operaties waarbij tweelingen die met hun hoofden vergroeid waren, gescheiden werden. De eerste was in 1952.

Hoop en angst

Of de twee broers de operatie in een kinderziekenhuis in New York goed hebben doorstaan, moet nog blijken.

De broers hadden voor de huidige operatie al drie kleinere ingrepen ondergaan om hen voor te bereiden, en na de operatie worden ze nu behandeld om hun schedels te herstellen. Ze hebben nog een lange weg van herstel en revalidatie te gaan. 

Hun moeder, Nicole McDonald, wordt intussen heen en weer geslingerd tussen hoop en angst. "We staan aan de vooravond van het grote onbekende", liet hun moeder weten. "De komende maanden zijn cruciaal voor hun herstel en we weten niet hoe dat gaat verlopen".

Enkele uren na de ingreep schreef ze op Facebook: "Het is een beetje surrealistisch hier te zitten en dit te schrijven... Ik zou me zo gelukkig moeten voelen...TWEE APARTE BABY'S!!!... En desondanks voel ik pijn over de onzekerheid van de toekomst."