Alle pijlen gericht op Sarkozy tijdens debat Franse presidentskandidaten

Ex-president Nicolas Sarkozy kreeg het hard te verduren tijdens het eerste debat tussen de Republikeinse presidentskandidaten in Frankrijk. Zijn rivalen verweten hem onder meer dat hij tijdens zijn presidentschap nooit veranderingen heeft gerealiseerd. Ex-premier Alain Juppé kwam als winnaar uit de bus. Hij staat ook aan kop in de peilingen.

Ook in Frankrijk zijn ze begonnen aan de race naar het presidentschap. De 7 presidentskandidaten van de Republikeinse partij namen het gisteren voor het eerst tegen elkaar op in een televisidebat. Ex-premier Alain Juppé bleek na een peiling van Elabe voor BFMTV de beste indruk te hebben nagelaten. 35 procent van de ondervraagde kijkers riepen de huidige burgemeester van Bordeaux uit als winnaar. Juppé stond eerder ook al aan kop in de peilingen. 

Slecht nieuws dus voor ex-president Nicolas Sarkozy, die 4 jaar na zijn vorige presidentschap, opnieuw naar de post dingt. Met 21 procent van de kijkers achter zijn naam, moest hij zich dus tevreden stellen met een tweede plaats. "Juppé heeft ook in de peilingen een flinke voorsprong op Sarkozy", vertelt VRT-correspondent Frank Renout in "De ochtend". "Zij zijn eigenlijk de enige 2 die echt kans maken op de nominatie."

Juppé focuste zich tijdens het debat echter op zijn eigen voorstellen. Het waren vooral de 5 andere "outsiders" die hun pijlen op Sarkozy richtten. Ze verweten hem niets te hebben veranderd tijdens zijn presidentschap, ondanks alle grote beloftes. De ex-president kroop echter meteen in het defensief en beloofde een "krachtige, directe en concrete" ommezwaai om van Frankrijk opnieuw de geweldige natie te maken die het ooit was.

De volgende debatten tussen de Republikeinse presidentskandidaten vinden plaats op 3 en 17 november. De eerste ronde van de voorverkiezingen is op 20 november. Op 23 april en 7 mei kiezen de Fransen hun nieuwe president.