Antwerps filmbedrijf Corsan kan voorlopig voortdoen

De rechtbank van koophandel gaat voorlopig niet in op de vraag om de bescherming tegen schuldeisers van het Antwerpse filmbedrijf Corsan op te heffen. Het is nu afwachten tot de stemming over een reorganisatieplan. Dat gebeurt woensdag. De fiscus kreeg alvast het recht om mee te stemmen.

De rechtbank boog zich de laatste dagen over de vraag van schuldeisers om de lopende bescherming volgens de Wet Continuïteit Ondernemingen op te heffen. Mocht de bescherming zijn weggevallen, dan lag de weg open voor schuldeisers om het faillissement te eisen. Vandaag werd meegedeeld dat de rechtbank daar niet op inging. De motivatie daarvoor is nog onduidelijk.

Maar daarmee is de lijdensweg voor het filmbedrijf niet afgelopen. Woensdag stemmen de schuldeisers over een reorganisatieplan. De rechtbank oordeelde ook dat de fiscus, die minstens 23 miljoen euro eist van Corsan, mee mag stemmen voor twee vorderingen, goed voor enkele tientallen miljoenen.

Tegen Corsan loopt een gerechtelijk onderzoek. Het bedrijf haalde de afgelopen jaren bij particulieren en bedrijven tientallen miljoenen euro op via het tax-sheltersysteem, waarbij aanzienlijke rendementen werden voorgeschoteld. Maar voor minstens één film weigert de fiscus nu de nodige fiscale attesten af te leveren omdat er sprake is van mogelijk gesjoemel.

Zo'n 1.250 individuele bedrijven dreigen voor meer dan 200 miljoen euro te verliezen. Er werden voorlopig meer dan 2.400 schuldvorderingen ingediend, zo viel vandaag in De Tijd te lezen. Ongezien veel, zegt men bij de rechtbank zelf. Er zal door de partijen met volmachten worden gewerkt, maar de rechtbank voorziet alvast een grotere zaal dan gewoonlijk.