Buitenschoolse opvang dreigt fors duurder te worden

Buitenschoolse opvang dreigt drie keer zo duur te worden. Dat schrijft De Standaard. De oorzaak: de afschaffing van het PWA-statuut. Lieven Boeve, hoofd van het katholiek onderwijs, vreest dat sommige ouders de opvang niet meer zullen kunnen betalen.
Archieffoto

Scholen bieden voor en na de schooluren en op woensdagnamiddag opvang aan op de school. Dankzij de inzet van mensen met een PWA-statuut kon dat systeem tot nog toe betaalbaar blijven. Via het PWA-statuut (Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschap) kunnen werklozen bijklussen in ruil voor een extra vergoeding.

Om een beeld te geven: zo'n 1.200 scholen in Vlaanderen werken met mensen met een PWA-statuut. "Vorig jaar zijn vanuit het onderwijs 800.000 PWA-cheques aangekocht", zegt Lieven Boeve, hoofd van het katholiek onderwijs. "We zijn een enorme afnemer van het systeem." Dat komt omdat scholen voor de opvang geen geld uit hun eigen middelen mogen gebruiken.

"Noden van werkloze, niet van school"

De Vlaamse regering is echter van plan om het PWA-statuut af te schaffen, nog in de loop van dit schooljaar. Scholen zouden vanaf dan met contractuelen moeten werken en dat zal de kosten opdrijven.

Voor iemand met een PWA-statuut betaalt een school nu gemiddeld 6,5 euro per uur. Voor een contractueel zou dat gemiddeld 20 euro zijn. Op die manier dreigt ook de factuur voor de ouders drie keer zo duur te worden.

Lieven Boeve, hoofd van het katholiek onderwijs, vreest dat sommige ouders de opvang niet meer zullen kunnen betalen. "Dit is echt jammer voor de ouders die de balans werk-gezin proberen te onderhouden. Als de opvang te duur wordt, kunnen ze daar geen gebruik meer van maken", zegt Boeve in het radionieuws.

"We proberen in het katholiek onderwijs de factuur voor de ouders in het basisonderwijs zo beperkt mogelijk te houden. Maar op deze manier werkt het natuurlijk niet."

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) verdedigt de afschaffing van het PWA-statuut: "In plaats van uit te gaan van de noden van de school, ga ik uit van de noden van de werkloze. En dat is voor mij het verschil."