Euronext-topman: "Meerwaardetaks zal alles kapotmaken"

Vincent Van Dessel, directeur van de Brusselse beurs Euronext, waarschuwt voor de gevolgen van een te snel ingevoerde meerwaardetaks, zoals CD&V die op de tafel van het begrotingsoverleg heeft gelegd. In "De vrije markt" waarschuwt hij dat zo'n taks potentiële investeerders zou kunnen afschrikken en zelfs wegjagen.

"Dit gaat volledig in tegen het bevorderen van de investeringen in de maatschappijen en de bedrijven, wat ook de tewerkstelling bevordert", aldus Van Dessel. Hij vreest dat investeerders massaal gaan afhaken als de winsten die ze gaan maken zullen worden belast. Hij verwijst overigens naar de speculatietaks, die ook niet geeft wat ervan was verwacht.

De argumentatie van CD&V over een eerlijke fiscaliteit, veegt Van  Dessel van tafel. "Ik heb niet te pretentie om te bepalen wat eerlijk is of wat niet." Hij laat die redenering echter onmiddellijk weer vallen: "Ik denk dat het eerlijk is voor de maatschappij dat je beloond wordt als je risico neemt."

Dat de beurswereld niet enthousiast is over belastingen op winst, hoeft niet te verwonderen. "De meerwaardetaks zal alles kapotmaken", zegt Vincent Van Dessel. "Dit lijkt op geweldige improvisatie. Het gaat hier eigenlijk over een fundamentele wijziging van de fiscaliteit rond het beleggen in ons land. Dat kan niet zomaar in een paar dagen worden geregeld."

Bekijk hieronder het interview in "De vrije markt"