Helft van kandidaten buist op strenger politie-examen

De helft van de kandidaat-agenten is niet geslaagd voor het politie-examen. Tot nu toe was dat echter nooit meer dan 5 à 10 procent. "We hebben het systeem verstrengd", legt Peter De Waele, woordvoerder van de Federale politie uit in De Ochtend op Radio 1. "We eisen nu dat de studenten op iedere competentie een 12 op 20 behalen".

Het schooljaar is voor de meesten nog maar net begonnen, maar de leerlingen van de politieschool hebben begin deze maand al examen afgelegd. De resultaten zijn echter niet meteen om trots op te zijn. Nu de resultaten van alle scholen bekeken zijn, blijkt dat de helft van de toekomstige agenten niet geslaagd is. Dat is opvallend meer dan vroeger.

"We hebben het systeem hervormd en verstrengd", legt Peter De Waele uit. "Vroeger moest je globaal gezien 60 procent behalen, maar nu eisen we dat er op iedere competentie 12 op 20 wordt behaald".

Studenten kunnen een zwakke score op het vak verkeer dus niet meer compenseren met een sterke prestatie binnen het opleidingsonderdeel sport. "Niemand is ermee gebaat dat een politie-agent die afstudeert, wel een goede conditie heeft maar de verkeerswetgeving niet voldoende kent", zegt De Waele.

Was het niveau van de afgestudeerde agenten in het verleden dan niet goed genoeg? "Er kwam vanuit het terrein de kritiek dat sommige afgestudeerde agenten basisvaardigheden misten, waardoor ze niet meteen op het terrein konden worden ingezet. De kwaliteit van de opleiding moest dus omhoog".

De politievakbond NSPV vreest echter dat door de hervorming het tekort aan mankracht bij de politie alleen maar zal blijven groeien. "Je kan het aantal agenten die slagen toch niet laten afhangen van het aantal agenten die nodig zijn", reageert De Waele op de kritiek. "We hebben goede mensen op de baan nodig".

Bovendien krijgen de gebuisde leerlingen in november nog een kans om zich te herpakken. De woordvoerder hoopt dan ook dat iedereen een tandje bijsteekt voor het herexamen. "Mensen kunnen in het nieuwe systeem ook niet meer gedelibereerd worden voor een vak, maar worden meteen naar een tweede examenkans doorverwezen. Ook dat heeft een impact gehad op de slaagcijfers", besluit De Waele.