Het is erop of eronder voor de regering-Michel

Premier Michel (MR) zit opnieuw samen met de vier vicepremiers om een uitweg te zoeken uit de begrotingsimpasse, en het lijkt erop dat de rust wat is weergekeerd. Michel zou een compromisvoorstel op tafel hebben gelegd. "Het is erop of eronder", klonk het vanmiddag. Naar verluidt wordt er fors gediscussieerd en gaat het soms hard tegen hard. De onderhandelaars zouden nu tolt de finish willen gaan.
Tijdens het begrotingsoverleg is intussen pizza geleverd.

Sinds CD&V maandagavond de onderhandelingstafel verliet, was er tot vandaag geen eigenlijk begrotingsoverleg meer geweest. Dinsdag probeerde de premier 's avonds nog de brokken te lijmen tijdens een uitgebreide kern, maar sindsdien beperkten de onderhandelingen zich tot bilaterale gesprekken.

Ondanks de oproep tot eenheid van de premier gisteren in de Kamer, bleef het water tussen de verschillende regeringspartners diep. Zo stelde Open VLD-minister Maggie De Block zich gisteren nog openlijk vragen bij die meerwaardetaks die CD&V wil. Eerder hadden zowel CD&V-vicepremier Kris Peeters als minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ook al olie op het vuur gegoten.

Bij de start van het overleg vanmorgen -met alleen de Vlaamse vicepremiers- hielden de excellenties vooral de kiezen op elkaar. "De taterfase is duidelijk voorbij", aldus Wetstraatjournalist Johny Vansevenant. "N-VA-viceminister Jan Jambon ging binnen langs een ingang waar de journalisten niet stonden en ook de CD&V- en Open VLD-vicepremiers Peeters en De Croo waren kort van stof."

"We zijn volop bezig en als er een akkoord is, dan laten we dat weten aan u", aldus Peeters bij het binnengaan. "Je kunt alleen tot een akkoord komen als je rond de tafel zit. Dus dat is een goede zaak", stelde De Croo. "Ik zie geen reden waarom het niet zou lukken."

De knelpunten zijn bekend. CD&V-vicepremier Kris Peeters hield maandag onverwachts het been stijf met zijn eis voor een meerwaardeheffing. Als gevolg daarvan moest dinsdag de state of the union in de Kamer worden uitgesteld. De N-VA van haar kant verkiest een hervorming van de vennootschapsbelasting, terwijl Open VLD die niet van een meerwaardeheffing wil weten een plan voor de activering van spaargeld naar voren schuift.

Nog volgens Vansevenant zou de premier toch een manier gezien hebben om uit de impasse te geraken. "De voorbije uren is volop gemasseerd. We hoorden dat de premier een voorstel zal doen. Een Franstalige woordvoerder zei "ça passe ou ça casse" (Het is erop of eronder, nvdr.)."

Dat masseren gebeurde dus, zoals al gezegd, eerst met alleen de Vlaamse vicepremiers. Enkele uren later mocht MR-vicepremier Didier Reynders dan toch mee aanschuiven, wat erop kan wijzen dat er vooruitgang is geboekt tijdens het overleg met de Vlaamse topministers.

Wat zou compromisvoorstel inhouden?

Het zou de bedoeling zijn om de begroting met de grote sociale hervormingen te combineren. Volgens Vansevenant dringt de N-VA erop aan dat de hervorming van de vennootschapsbelasting vóór de meerwaardebelasting van CD&V zou worden gerealiseerd. Daarbij moet Open VLD wel nog overtuigd worden om een vorm van meerwaardebelasting te aanvaarden. Ook CD&V zou nog water bij de wijn moeten doen.

Als gevolg van de nieuwe gespreksronde is er vandaag geen federale ministerraad geweest. De tijd dringt, want uiterlijk maandag moet de Belgische federale begroting bij Europa binnen zijn. In de Wetstraat valt intussen te horen dat de begroting mogelijk vanavond laat of morgenvroeg rond zal zijn.

Volgens tv-journalist Bart Verhulst is de wil er om tot de finish door te gaan, maar niet tot elke prijs.