Madonna is vrouw van het jaar voor Billboard

Het Amerikaanse muziekmagazine Billboard heeft Madonna uitgeroepen tot vrouw van het jaar. Volgens Billboard bevestigde Madonna dit jaar haar status van een van de grootste toerende artiesten aller tijden. Ze wordt ook geprezen om haar inzet voor vrouwenrechten en humanitaire doelen.

"Madonna is een van de weinige superartiesten wier invloed en carrière boven de muziek uitstijgt", zegt Janice Min, de baas van The Hollywood Reporter-Billboard Media Group. "Met haar creatieve visie, haar drang naar vernieuwing en inzet voor humanitaire doelen, is ze een inspiratie voor honderden miljoenen mensen over de hele wereld. En dat terwijl ze in haar muzikale carrière het ene record na het andere breekt. Bovendien is ze een belangrijke feministe en een unieke artiest die haar invloed gebruikt om hoe we praten over vrouwen, seksualiteit en gelijke rechten te veranderen."

Het afgelopen jaar was Madonna niet uit de actualiteit weg te branden, onder meer dankzij haar commentaar op de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waarbij ze openlijk Hillary Clinton steunt.

Haar Rebel Heart Tour, die in maart ten einde liep, bevestigde haar status van een van de grootste toerende artiesten aller tijden. Ze verkocht meer dan 1 miljoen tickets en de tournee bracht meer dan 154 miljoen euro in het laatje. Dat brengt de totale opbrengst van de concerten die ze gaf sinds 1990 op meer dan 1 miljard euro. Geen enkele solo-artiest doet beter volgens Billboard.

Madonna zal de prijs in ontvangst nemen op 9 december tijdens de grote Woman in Music-show die Billboard jaarlijks organiseert.

Billboard zet nog enkele cijfers over Madonna op een rijtje

- Ze stond met 8 albums op de eerste plaats in de Billboard 200

- 12 van haar singles bereikten de eerste plaats in de Billboard Hot 100

- In 2015 stond ze voor een 46e keer op nummer 1 in een hitlijst van Billboard, een record.

- 38 hits behaalden de top 10 van de Billboard Hot 100, ook een record.