Magnette: "België tekent het CETA-verdrag niet op 18 oktober"

Het Waals Parlement geeft de federale regering niet de toestemming om het handelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie (CETA) te ondertekenen. Dat heeft de Waalse minister-president Paul Magnette (PS) gezegd tijdens een debat in het parlement. Gisteren hadden Vlaams minister-president Bourgeois (N-VA) en federaal minister Didier Reynders (MR) nog opgeroepen om dat verzet te laten varen.

Voor ons land moeten alle deelregeringen hun goedkeuring geven aan het vrijhandelsverdrag, dat normaal gezien eind deze maand gesloten wordt tussen de Europese Unie en Canada. Alle Europese lidstaten moeten het verdrag goedkeuren, maar met het veto van Wallonië dreigt het fiat van België dus uit te blijven, en kan het akkoord niet worden uitgevoerd.

Gisteren voerde de Canadese premier Trudeau nochtans de druk op het Waals Parlement op. Tevergeefs zo blijkt, want de parlementsleden van de PS-CDH-meerderheid en de oppositiepartijen Ecolo, Défi en PTB weigeren de bevoegdheid over te dragen naar de federale regering. Ze vrezen namelijk dat het verdrag sociale dumping met zich mee zal brengen.

Enkel de MR verzet zich niet tegen het voorstel. "Als we niet tekenen met Canada, met wie dan wel", vroeg federaal minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zich gisteren luidop af. "Canada ligt het dichtst bij ons land op verschillende vlakken. Er zijn landen binnen Europa die de openbare dienstverlening en de milieunormen minder verdedigen dan Canada."

Tijdens het vragenuurtje werd de minister aan de tand gevoeld over het standpunt van de Belgische regering. Hij bevestigde de steun van de regering-Michel voor het voorstel en merkte op dat er binnen de twee vorige federale regeringen eveneens steun was voor het mandaat, dus ook vanuit de PS.