N-VA: "Paniekzaaierij over buitenschoolse opvang schandalig"

De N-VA laakt de "paniekzaaierij" over de buitenschoolse opvang. Volgens de partij is het lang niet zeker dat er onvoldoende mensen beschikbaar zullen zijn voor de opvang, laat staan dat die duurder zou worden. Minister van Werk Muters (N-VA) benadrukt dat hij in de eerste plaats uitgaat van de noden van de werkloze.
Jasper Jacobs

Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, protesteerde vanochtend tegen de hervorming van het PWA-statuut, wat gevolgen heeft voor de buitenschoolse opvang in heel wat scholen. Die werken met PWA'ers, waardoor het systeem betaalbaar blijft.

Omdat Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) het PWA-statuut wil afschaffen, zouden de scholen voortaan met contractuelen moeten werken, en dat zou de kosten en uiteindelijk ook de factuur voor de ouders fors opdrijven.

Muyters verdedigt de afschaffing van het PWA-statuut: "In plaats van uit te gaan van de noden van de school, ga ik uit van de noden van de werkloze. En dat is voor mij het verschil."

Hij benadrukt ook dat werklozen nog altijd op scholen ingezet kunnen worden: "Voor mij kunnen ze natuurlijk nog altijd in een school ingeschakeld worden, maar wij willen die mensen in de eerste plaats competenties geven zodanig dat ze morgen op de arbeidsmarkt voort kunnen."

De Vlaamse regering wil voorkomen dat de werkzoekenden eeuwig in een systeem als PWA blijven hangen, maar in tegendeel doorstromen naar de reguliere economie. Daarom gaat Muyters voortaan uit van een termijn van zes maanden. Die kan dan eventueel nog verlengd worden.

Zijn partijgenoot en Vlaams Parlementslid Axel Ronse laakt de "paniekzaaierij" over de opvang. Nu al paniek zaaien dat er onvoldoende mensen beschikbaar zullen zijn om opvang te voorzien, laat staan rondstrooien dat die duurder zou worden, is erg kwalijk, vindt Ronse.