Spectaculaire grotschilderingen gevonden in Baskenland

In een grot in het Spaans-Baskische stadje Lekeitio zijn zo'n 50 rotsgravures ontdekt die tussen 12.000 en 14.500 jaar oud zijn. Ze worden omschreven als de "meest spectaculaire en indrukwekkendste" ooit gevonden op het Iberisch schiereiland.
AFP or licensors
(Foto: AFP/Diputacion Foral de Bizkaia)

De gravures werden gevonden op de wanden en het plafond van de Armintxe-grot in het vissersdorp Lekeitio in de provincie Biskaje. Ze stellen paarden, bizons, geiten en ook twee leeuwen voor. Het is voor het eerst dat afbeeldingen van leeuwen gevonden worden in Biskaje.

Een aantal van de afbeeldingen zijn ook veel groter dan de afbeeldingen die tot nu toe gevonden zijn, een paard is bijvoorbeeld zo'n 1,5 meter lang.

"Het is een wonder, een schat van de mensheid", zei Unai Rementeria, een hoge ambtenaar van de provincie Biskaje. Rementeria heeft de ontdekking eerder deze week aangekondigd. De afbeeldingen werden al in mei ontdekt en ze zijn sindsdien onderzocht door experten.

AFP or licensors

Een deel van de gravures, en datzelfde deel met de afbeeldingen gemarkeerd in het wit.

Grot al langer bekend

De grot, die onder een residentieel gebouw ligt, was al langer bekend bij de plaatselijke bevolking, maar ze  is moeilijk toegankelijk en niemand had tot nu toe de 50 meter afgelegd tot aan het 15 meter lange paneel met de nu ontdekte gravures op het plafond.

Samen met twee zijpanelen, staan er in de grot een dertigtal dieren afgebeeld, naast een aantal abstracte vormen als halve cirkels en lijnen. 

Een aantal daarvan zijn "identiek" aan vormen die gevonden zijn in rotsgravures uit de Franse Pyreneeën. Een aantal andere kenmerken die zowel in Biskaje als in de Pyreneeën gevonden worden, zoals de afbeelding van de leeuwen en de graveertechniek die gebruikt werd, doen vermoeden dat er contacten kunnen geweest zijn tussen groepen jagers-verzamelaars in de beide gebieden.

Gedacht wordt dat de gravures dateren van tussen 12.000 en 14.500 jaar geleden.

AFP or licensors

Een detail van de rotsgravures met bovenaan een geit en een paardenkop en onderaan twee paarden (foto: AFP/Diputacion Foral de Bizkaia).

Niet open voor het publiek

De grot zal niet opengesteld worden voor het publiek. Ze is, zoals gezegd, moeilijk toegankelijk en bovendien moeten de gravures zo goed mogelijk bewaard worden.

De autoriteiten van Biskaje zeggen evenwel dat ze de nieuwste technologieën zullen gebruiken om het publiek een zo goed mogelijk beeld te bieden van de nieuwe ontdekking.

Op het einde van deze maand zullen experten de nieuwe vondst bespreken op een speciaal congres.

Lekeitio ligt zo'n 55 kilometer van Bilbao in de Baskische provincie Biskaje (Illustratie: GoogleMaps).

AFP or licensors

Professor prehistorie Cesar Gonzalez (rechts) en het hoofd van de Dienst Erfgoed van de provincie Biskaje Andoni Iturbe (links) bekijken de rotsgravures in de Armintxe-grot (foto: AFP/Diputacion Foral de Bizkaia).