Vincent Van Duysen wint Vlaamse Cultuurprijs Vormgeving

Architect en vormgever Vincent Van Duysen heeft de Vlaamse Cultuurprijs Vormgeving gewonnen. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden en een bronzen kunstwerk. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz reikte de prijs uit op de opening van de Biënnale Interieur in Kortrijk.

Vincent Van Duysen studeerde architectuur aan Sint-Lucas in Gent en richtte in 1990 zijn eigen studio op in Antwerpen. Sinds kort is hij ook creatief directeur van de Italiaanse meubelgroep Molteni&C. Hij ontwerpt zowel voor de Belgische merken Tribu, When Objects Work en Bulo, als internationaal voor fabrikanten als B&B Italia, Flos en Herman Miller.

De jury looft de focus op de essentie en de klassieke esthetiek die Van Duysen nastreeft. Zijn ontwerpen zijn sober, maar toch warm en vol leven. Hierdoor hebben zijn ontwerpen steevast een tijdloosheid en is het werk ook duurzaam, aangezien veel van zijn ontwerpen zeer lang in productie blijven.

"Van Duysen is een van de bekendste een meest gelauwerde designers in Europa", zegt Sven Gatz. "Het werk van van Duysen belichaamt het beste van het Belgische design. Hij combineert precisie en puurheid met een elegant licht- en lijnenspel en aandacht voor het materiaal. In die zin staat het werk van Vincent Van Duysen in verbinding met onze rijke traditie van de Vlaamse meesters en het ambachtelijke."

"Wat het werk van Vincent van Duysen zo sterk maakt, is de emotionele verbinding tussen de gecreëerde ruimte en de mensen die de ruimte innemen", vult de jury aan.