Vlaamse hogescholen trekken twee procent meer studenten aan

De Vlaamse hogescholen tellen in het nieuwe academiejaar 122.623 studenten. Dat zijn er 2.477, of 2,06 procent, meer dan het jaar voordien. Het gros volgt een professionele bachelor, zo meldt de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA). De koepel vroeg meer middelen voor de hogescholen.

Zowat de helft van de studenten in het hoger onderwijs kiest voor de hogeschool. Dit jaar zijn er 122.623 studenten, van wie 58 procent vrouwen. De hogescholen zitten zo al jaren in de lift, want in 2008 ging het nog om meer dan 90.000 studenten. De nieuwe studenten, de zogenaamde generatiestudenten, aan de hogescholen zijn dit jaar met 29.305 (1 procent) meer. Hier vlakt de stijging wat af, zei secretaris-generaal Eric Vermeylen van VLHORA.

De technologische en wetenschappelijke richtingen, kortweg STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), zijn goed voor een kwart van alle studenten. Voorts kiest 81 procent van de studenten voor een opleiding voor een knelpuntberoep. Meer dan 95 procent van de afgestudeerde professionele bachelors vindt binnen het jaar werk, stelt VLHORA. Die benadrukt dan ook de toekomstmogelijkheden van zo'n bachelor, bijvoorbeeld door de stage.

De meeste studiegebieden konden de voorbije vijf jaar en ook dit academiejaar meer studenten aantrekken. De richtingen industriële wetenschappen en technologie wonnen dit jaar 3 procent meer studenten, gezondheidszorg 4,5 procent en handelswetenschappen en bedrijfskunde ongeveer 4,7 procent. De onderwijsrichtingen zijn de grote uitzondering, met een daling van 5,4 procent dit jaar en -15 procent de voorbije vijf jaar. De hogescholenkoepel wijst wel op een heilzaam effect van de verplichte, maar niet-bindende instaptoets voor de lerarenopleidingen die er sinds dit academiejaar is.

En dan is er de financiering. Die stijgt in 2017 per voltijdse student naar 6.073,38 euro (+2,74 procent), na een dieptepunt in 2014 met 5.200 euro. Maar VLHORA vraagt 7.000 euro per student, de situatie zoals in 2009. "Kwaliteit heeft een prijs. De groei van het aantal studenten van de voorbije vijf jaar wordt niet gevolgd door een groei aan middelen", zei voorzitter Johan Veeckman. 7.000 euro per student is nodig om de kwaliteit en de begeleiding van de studenten te garanderen, aldus de voorzitter. "Het water is wat gezakt, maar blijft aan de lippen staan."

De stijging komt er dankzij de toepassing van de "klik", het mechanisme waarmee hogescholen en universiteiten een deel van hun overheidsfinanciering zien stijgen wanneer het studentenaantal een bepaald niveau bereikt. Dat klikmechanisme was sinds 2014 bevroren, maar wordt nu opnieuw toegepast, geplafonneerd op 2 procent.