Zij trokken eerder al de Woestijnvis-deur achter zich dicht

Met het vertrek van Steven Van Herreweghe is Woestijnvis opnieuw een sterkhouder kwijt. Het lijstje topnamen - en oudgedienden - dat het productiehuis de afgelopen jaren verliet, begint daarmee stilaan lang te worden. Velen kwamen opnieuw op de loonlijst van de VRT of begonnen hun eigen productiehuis.

Lange tijd bleven Bart De Pauw en Bruno Wyndaele en Rob Vanoudenhoven de enige grote namen die Woestijnvis verlieten. Wyndaele startte in 2003 zijn eigen productiehuis De Filistijnen, waarmee hij al "Beste vrienden" en "De premiejagers" maakte. Rob Vanoudenhoven stapte in 2005 over naar VTM. Bart De Pauw verliet in september 2008 Woestijnvis om te starten met Koeken Troef!. Daarmee maakte hij onder meer "Twee tot de zesde macht" voor Eén, maar recent ook "Jani gaat" voor Vier.

Overname Vier en Vijf

De andere leden van het - kleine - clubje sterkhouders bleven lange tijd op post, maar daar kwam verandering in toen begin 2011 duidelijk werd dat De Vijver - de mediagroep achter productiehuis Woestijnvis - de zenders VT4 en VijfTV zou overnemen. Daarmee kwam het jarenlange - en monogame - huwelijk tussen de VRT en Woestijnvis op de helling te staan, wat meteen betekende dat de gezichten niet langer op Eén of Canvas te zien zouden zijn, maar wel op het vernieuwde Vier en Vijf. Iets waar lang niet iedereen gelukkig mee was. 

De drie medewerkers Elke Neuville, Arnout Hauben en Mikhael Cops lieten in oktober 2011 al weten met een eigen productiehuis te starten. Met De Chinezen maakten de jonge makers onder meer al "Ten oorlog".

Annemie Struyf verliet kort daarna het schip. Zij maakte de docureeks "In godsnaam" voor Eén, maar met de overname van Vier en Vijf ging het tweede seizoen mee naar die laatste zenders. De programmamaakster kon zich niet verzoenen met de reclame die haar programma onderbrak en tekende in november 2012 een contract bij de VRT, waar ze ondertussen al "Via Annemie" maakte. 

Enkele maanden later stapte ook Tom Van Dyck op. Hij werkte de jaren voordien mee aan succesprogramma's als "In de gloria", "Het eiland", "De ronde" en "Van vlees en bloed", maar voor Vier bleef het bij "Met man en macht". De man verliet Woestijnvis en maakte ondertussen samen met zijn vrouw Alice Reys "Den Elfde van den Elfde" voor Eén.

© VRT

Tom Lenaerts - de trouwe compagnon van Bart De Pauw - hield het langer uit dan die laatste, maar besliste in juni 2014 uiteindelijk ook om het productiehuis te verlaten. Na successen als "De pappenheimers" en "Schalkse ruiters" op Eén bleek het concept van de dagelijkse Vier-talkshow "De kruitfabriek" niet aan te slaan. De man richtte eveneens een eigen productiehuis op onder de naam Panenka. Daarmee maakt hij nu onder meer "Kalmte kan u redden", een nieuwe zondagavondquiz op Eén.

Amper twee weken na de bewuste aankondiging van Lenaerts liet Bart Cannaerts - die één seizoen lang "De pappenheimers" presenteerde - weten dat hij in dienst zal treden van dat nieuwe productiehuisje. Ook hier exit Woestijnvis, dus. En daar bleef het die zomer niet bij. Lieven Scheire - u kent hem van "Scheire en de schepping" en "Basta" - stapte die maanden namelijk over naar VRT.

En ook Sofie Lemaire is ondertussen weer te zien op de VRT. Na een korte tussenpauze bij Woestijnvis keerde de presentatrice terug om er nu "Culture club" te maken op Canvas. Gisteren was er dan de aankondiging van Steven Van Herreweghe. Nu Vier voorlopig geen nieuw seizoen van "De pappenheimers" plant - en Woestijnvis liet weten voorlopig geen andere projecten voor de man te hebben - besloot hij het productiehuis te verlaten en gesprekken op te starten met andere productiehuizen en zenders. Een resultaat daarvan is er voorlopig niet. 

© VRT - Jokko

Vijver voor (jong) talent

Toch blijven er ook nog enkele sterkhouders het productiehuis trouw. Denk aan Michiel Devlieger, Erik Van Looy - die vorig jaar nog tekende voor vijf seizoenen van "De slimste mens ter wereld" -, Martin Heylen en Jan Eelen. Die laatste maakt momenteel weer furore als regisseur van "Callboys". 

Daarnaast blijft het huis ook nog steeds een vijver voor (jong of nieuw) talent. Denk maar aan Otto-Jan Ham, Jelle De Beule en Sven De Leijer die mooi werk leveren in "De ideale wereld" of Gilles De Coster die dit voorjaar een nieuw seizoen van "De mol" presenteerde. En ook Sarah Vandeursen - u kent ze van "De idioten" - en Gilles - "De mol" - Van Bouwel kregen onlangs een contract.