Zuurgooier Delhaize veroordeeld tot 18 jaar cel

De dader van de zuuraanval in Delhaize is veroordeeld voor poging tot moord. Hij krijgt 18 jaar cel en een terbeschikkingstelling van 10 jaar. Daarnaast moet de man ook een forse schadevergoeding betalen aan het slachtoffer en aan de warenhuisketen zelf.

Het Delhaize-filiaal in de Antwerpse Museumstraat werd in februari vorig jaar opgeschrikt door een man die een poetsvrouw aanviel met een bijtend product. Het slachtoffer liep ernstige verwondingen op in het gezicht, aan haar hand en aan haar arm.

De identiteit van de dader bleef lange tijd een raadsel, tot hij bij een routine-wegcontrole in Frankrijk werd opgepakt. Het bleek om een 42-jarige Nederlander te gaan die zich uitgesloten voelde van de maatschappij en een grote winkelketen wilde treffen. Hij perste Delhaize de maanden voordien al af. De plannen daarvoor begon hij maanden voordien al te smeden, nadat hij zijn job was kwijtgeraakt.

De Brusselse correctionele rechtbank veroordeelde de man vandaag voor afpersing, poging tot afpersing en poging tot moord. Hij kon volgens de rechtbank immers geen andere bedoeling gehad hebben dan het slachtoffer te doden. "Dat blijkt uit de keuze voor een zeer gevaarlijk zuur en het feit dat hij een grote hoeveelheid op een vitaal deel van het slachtoffer goot", zo staat in het vonnis. "De verdachte sprak het slachtoffer ook aan om er zeker van te zijn dat hij haar gelaat zou treffen."

De man krijgt 18 jaar cel en wordt daarnaast voor 10 jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank. Hij wordt ook zo lang uit zijn rechten ontzet. De dader moet daarnaast ook een schadevergoeding betalen van 497.751 euro aan de familie van het slachtoffer en bijna 3 miljoen aan Delhaize.