Angst voor "de Oranje Dreiging"

In de rubriek "Vlamingen in de VS" laten we Vlamingen aan het woord die in één van de staten van Amerika wonen. Zij beschrijven hoe ze de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 8 november ervaren. Vandaag: Michigan.

Maandag 26 september 2016. Amerika houdt collectief de adem in. Vanavond vindt het eerste van drie presidentiële debatten plaats tussen de Republikeinse vertegenwoordiger Donald Trump en de Democratische kandidate Hillary Clinton. Terwijl voor vele buitenlanders dit misschien het moment is dat het pas echt interessant begint te worden, is dit voor Amerikanen de culminatie van een circus dat officieel al twee jaar bezig is. De voorverkiezingen - die voor beide partijen vooral een gemene, kleingeestige en beschamende affaire waren - hebben hun tol al geëist.

In mijn omgeving is dit uiteraard een goed excuus voor een feestje. Vanavond kook ik voor vijf van mijn vrienden een diner, waarbij zij gevraagd worden om een drankje mee te nemen. Het idee is dat ze een fles wijn/bier/sterkedrank meenemen van het land waarheen ze zouden verhuizen moest Trump worden verkozen. Voor mij? Een Belgische trappist, uiteraard. De anderen? Canadese wijn. Schotse whisky. Duits witbier.

Bubble van vrijzinnig links

De angst voor "de Oranje Dreiging" zit er goed in, hoewel ik tijdens mijn ganse tijd in Michigan nog geen enkele Trump-supporter heb ontmoet. U moet weten: Ann Arbor is een echte universiteitsstad, met een reputatie erg hippie en links te zijn. Iedereen die ooit "The five-year engagement" heeft gezien (en moest u dat nog niet hebben gedaan, u heeft niet veel gemist), weet dat zelfs als yuppies uit San Francisco naar het koude Ann Arbor verhuizen, ze binnen de kortste keren hun eigen truien breien, zelf hun augurken pekelen en hun kleren beginnen te batikken.

Dat er niet veel Trump-fans te bespeuren zijn in deze microkosmos is dus niet erg verrassend. Dat de meeste Bernie-fans zich recent mokkend achter Hillary geschaard hebben, was misschien de grootste politieke verrassing van het jaar.

Ann Arbor is een echte "bubble" van vrijzinnig links - en dat weten ze hier. De laatste polls zetten Trump en Clinton nek-aan-nek in Michigan, een staat die buiten haar kersenproductie toch vooral bekend is voor de sociaaleconomische problemen in Detroit en de loodverontreiniging van het water in Flint.

Waar je woont in Michigan (en dat kan worden gezegd over de VS in het algemeen), beïnvloedt je kansen op onderwijs, gezondheidszorg, en ja, zelfs proper drinkwater. Het duurt 50 minuten om van Ann Arbor naar Flint te rijden (misschien een behoorlijke afstand voor ons Belgen, maar voor Amerikanen is dat hun achtertuin), maar het gemiddelde jaarinkomen in Ann Arbor is 53.814 dollar, in Flint is dat 24.679 dollar.

Wat als...?

De verschillen zijn, zelfs binnen deze Midwesterse staat, enorm en iedereen die ooit al in de VS geweest is, weet dit. Dat demagogen zoals Trump azen op mensen bij wie de frustraties over het huidige status quo dreigen over te koken, weten we ook al lang. Dat hij het doet op een wijze die volledig alle feiten, experten en zelfs gewoon gezond verstand negeert, is na de brexit misschien zelfs niet zo uitzonderlijk Amerikaans meer.

In tussentijd checken wij, in onze kleine Ann Arbor-bubble, elke ochtend de peilingen en lezen we met absolute verbijstering over wat The Donald nu weer heeft gezegd, en of Hillary wel met haar e-mails om kan gaan. Mocht ons kleine nirvana barsten? Dan ziet u mij binnenkort in België. Met een Westmalle Tripel.