Breekt "Hooiberg" van Monet een nieuw veilingrecord?

Het veilinghuis Christie's in New York maakt zich op voor een belangrijke verkoopdag. Op 16 november wordt een van de "Hooibergen" van de Franse impressionistische schilder Claude Monet er namelijk te koop aangeboden. De eigenlijke waarde van het olieverfschilderij op doek wordt geschat op 45 miljoen dollar - omgerekend bijna 41 miljoen euro - maar het is niet ondenkbaar dat de eigenlijke verkoopprijs een stuk hoger zal zijn.

De "Meule" (hooiberg, red.) in kwestie maakt deel uit van een serie die Monet in de winter van 1890-91 maakte in zijn woning in Giverny in Normandië. Het stelt een kegelvormige hooiberg bij valavond voor.

Het schilderij, dat in 1891 door de kunsthandelaar Knoedler - van de destijds befaamde gelijknamige galerij - naar New York werd overgebracht, is één van de weinige werken van de serie die nog in privéhanden is. Alle andere hooibergen bevinden zich in musea, onder meer het Musée Orsay in Parijs, het Metropolitan Museum in New York en het Art Institute in Chicago.

Het werk wordt volgende week eerst nog voorgesteld in Hongkong en reist daarop door naar Londen vooraleer het begin november naar New York terugkeert.

Kunstkenners wachten de veiling gespannen af. De vorige recordopbrengst voor een werk van Monet dateert van 2008. Toen bracht het werk "Le bassin des Nymphéas" 40,9 miljoen pond (ruim 72 miljoen euro) op.