De Roover: "Vlaams Belang houdt cordon sanitaire zelf in stand"

Volgens N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover houdt Vlaams Belang eigenlijk het cordon sanitaire zelf in stand doordat het absoluut niet bereid is om compromissen te sluiten. Regeringsdeelname van Vlaams Belang lijkt De Roover dan ook totaal uitgesloten. Maar als de puur hypothetische situatie zich zou voordoen dat Vlaams Belang een partijpunt van N-VA zou steunen zonder daar eisen bij te stellen, dan ziet hij niet in waarom N-VA dat zou weigeren.
Fractievoorzitter Peter De Roover in de Kamer (archief).

Fractievoorzitter De Roover reageert daarmee op een uitspraak die hij gisteren gedaan heeft op een debatavond van de Vlaamse Volksbeweging. Daar zei hij, volgens Knack, dat als N-VA met het Vlaams Belang na de volgende verkiezingen een meerderheid kan vormen, dat zijn partij dan op die manier de Vlaamse onafhankelijkheid zal eisen. "Stel, morgen haalt N-VA 40 procent, het Vlaams Belang haalt er 11. Zal N-VA het Vlaams Belang dan meenemen om de onafhankelijkheid te eisen?", zo vroeg de moderator gisteren. "Ja," zei de Roover, "we zouden dat zelfs met de PS doen."

Maar volgens hem is de vraag gesteld in een puur hypothetische situatie, en heeft hij geantwoord dat wie ons programma wil uitvoeren, die mag dat, of dat nu de PS, de PVDA of Vlaams Belang is. Maar dat betekent niet dat wij hun programma uitvoeren, zo zei hij aan de radiocollega's, en het betekent ook geen regeringsdeelname. De Roover kan zich niet voorstellen dat N-VA met Vlaams Belang een regering zou vormen, "anders zou die partij serieus moeten veranderen". 

En hij kan zich ook niet voorstellen dat Vlaams Belang zonder voorwaarden het N-VA-programma zou uitvoeren. In de praktijk, zo zei De Roover, zal de partij daar eisen in verband met haar programma aan koppelen, die de eventuele samenwerking onmogelijk maken.

"Niet einde cordon sanitaire"

Zou dat dan niet het einde van het cordon sanitaire betekenen, mocht Vlaams Belang een programmapunt van N-VA helpen uitvoeren? Dat denkt De Roover niet. Het cordon heeft te maken met de inhoud van wat Vlaams Belang zegt. Als Vlaams Belang een bepaald voorstel wil mee goedkeuren, waar zij absoluut geen eisen bij stellen, dan gaat het niet meer over het cordon sanitaire, dan gaat het over een bepaalde inhoud, over programmapunten. 

"Ik heb het over een inhoudsloze partij", zei De Roover, "die nog wel de naam Vlaams Belang draagt, maar die een voorstel van een andere partij goedkeurt. Stel je voor dat morgen de 'rijkentaks' wordt voorgesteld door de oppositie, en Vlaams Belang doet mee, trekken ze dan hun voorstel weer in?"

"Ik denk nog altijd dat het cordon sanitaire weliswaar uitgevonden is door anderen, maar eigenlijk door Vlaams Belang zelf in stand wordt gehouden, door het feit dat zij absoluut niet bereid zijn binnen een compromiscultuur te werken. Dat is een keuze, ik respecteer die, dat kan mij eigenlijk niet schelen, dat moeten zij beslissen", zei De Roover.

"Bij een regeringsdeelname", zo besloot hij, "heb je een regeringsprogramma, en dat kan ik me niet voorstellen, of anders zou Vlaams Belang zich totaal moeten heruitvinden en daar zie ik geen enkel teken van. Ik pleit niet voor regeringsdeelname van Vlaams Belang, nee, daar zie ik geen mogelijkheid." 

Peter De Roover op het VVB-debat gisteren.

"Uit verband gerukt"

Ook Diederik Demuynck, woordvoerder van de N-VA-fractie in de Kamer, vindt dat de zin dat N-VA samen met Vlaams Belang de Vlaamse onafhankelijkheid zou opeisen, uit zijn context is gerukt. "De verduidelijkende zin die erop volgde, is erg belangrijk", zegt hij. De Roover zei volgens de woordvoerder: "Iedereen die ons programma wil helpen uitvoeren binnen de democratische spelregels, is welkom".

Het ziet er hoe dan ook niet naar uit dat het scenario van een meerderheid van N-VA en Vlaams Belang snel werkelijkheid zal worden. Bij de laatste peiling, van VRT en De Standaard, haalden de twee Vlaams-nationalistische partijen samengeteld 35,9 procent.

Ook al eerder gezegd

Overigens is het niet de eerste keer dat Peter De Roover zich op die manier uitlaat over Vlaams Belang.

In het kopstukkendebat van het Liberaal Vlaams Studentenverbond van begin deze maand zei De Roover dat hij tegen het cordon sanitaire is, als dat betekent dat je per definitie niet met bepaalde partijen praat.

"Wanneer je het cordon hanteert als een manier om een deel van de publieke opinie uit te sluiten, is dat - denk ik- een inbreuk op de democratie", zo zei hij. 

Maar ook toen zei hij dat samenwerking met Vlaams Belang hem onmogelijk lijkt: “Wij hebben altijd gezegd dat een programma in een akkoord domineert. En het zou mij verbazen dat er eensgezindheid te vinden is op het vlak van het programma (met Vlaams Belang).”

“Samenwerking heeft te maken met inhoud. En als je te maken hebt met een partij zoals Vlaams Belang die op inhoud geen millimeter wil toegeven, is er geen samenwerking mogelijk."

Meest gelezen