Magnette gelooft nog steeds in CETA-verdrag

Waals minister-president Paul Magnette (PS) toont zich optimistisch over CETA, het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Dat zegt hij na een gesprek met de Franse president François Hollande.
Magnette bij het Elysée in Parijs.

Gisteren heeft het Waals Parlement beslist CETA niet goed te keuren. Het is van mening dat het handelsverdrag te weinig garanties biedt om sociale dumping te vermijden. Ook Waals minister-president Magnette toonde zich in dat parlement een koele minnaar van het handelsverdrag.

Na afloop is Magnette samen met zijn partijvoorzitter Elio Di Rupo naar Parijs gereisd voor een onderhoud met president Hollande. Nadien toonde de minister-president optimistisch over CETA. Hij gelooft dat het nog kan worden bijgestuurd. "Ik geloof dat wat wij vragen erg redelijk is", zei hij. "Ik zie niet waar er een politiek obstakel zou kunnen zijn."

Niet alleen Wallonië, ook Brussel weigert CETA goed te keuren. Hierdoor kan België als geheel dat evenmin doen, dit als enige Europese lidstaat. Normaal vindt de ondertekening van het verdrag eind deze maand plaats.