Moslimbruidegom weigert schepen Sofie Bracke van Gent de hand te schudden

In Gent heeft een radicale moslim geweigerd schepen van Burgerzaken Sofie Bracke (Open VLD) de hand te schudden bij het begin van zijn huwelijksplechtigheid. Dat schrijft ze in een opiniestuk in De Morgen. Ze benadrukt dat het om een uitzondering gaat, maar stelt tegelijk dat "met een klein stuk van de moslimgemeenschap iets grondig fout gaat".

Het incident vond gisterochtend plaats in de trouwkapel van het stadhuis van Gent. Daar zou Bracke de huwelijksplechtigheid voltrekken van een moslimkoppel met de Belgische nationaliteit. "Ik kom binnen en wil (zoals ik altijd doe) de bruidegom en de bruid begroeten door hen een hand te geven", schrijft ze in De Morgen. "De bruidegom weigert ostentatief mijn uitgestoken hand en mompelt: "Ik mag u geen hand geven". Stomp in mijn maag. "Excuseer?" Waarop hij verduidelijkt: "Ik geef vrouwen geen hand, alleen mijn eigen vrouw".

"Ik sta perplex, twijfel wat ik hiermee aan moet. Overmand door verontwaardiging en boosheid voltrek ik snel het huwelijk. Ik overhandig zijn vrouw op het einde het trouwboekje en richt me ten slotte tot de man met de mededeling dat wat hij hier doet onaanvaardbaar is. Ik zeg ferm dat in ons land mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn en dat hoe hij handelt, in strijd is met de gelijkwaardigheid en niet oké is. Ik stap vervolgens boos weg."

"Wat ik vooral erg vind: de man in kwestie is hier in Gent magazijnier", voegt ze er in De Standaard aan toe. "Hij heeft de Belgische nationaliteit en zijn ouders leven ook hier. Het gaat dus om iemand uit de tweede of derde generatie die is geradicaliseerd." Opvallend: volgens Bracke was de vader van de bruidegom het niet met hem eens en tikte hij zijn zoon prompt op de vingers.

"Ook jullie moeten hierover praten"

Bracke benadrukt met klem dat dit voorval een absolute uitzondering is. Toch grijpt het haar hard aan. "Het toont aan dat met een klein stukje van de moslimgemeenschap iets grondig fout gaat. Dat voor sommigen met radicaal-islamistische ideeën die in ons land zijn geboren, wonen, leven en werken enkele basisbeginselen van onze democratie en onze samenleving blijkbaar niet vanzelfsprekend zijn."

"Het incident sterkt me in de overtuiging dat we onze vrijheden verder actief moeten uitdragen en stevig moeten verankeren. In die zin, een warme oproep, ook aan het overgrote deel van de moslimgemeenschap dat het wel goed voor heeft met onze democratie en dat een gematigde islam aanhangt. Ook jullie moeten hierover praten."