Nico Leunen wint Knack Focus Jo Röpcke Award 2016

Nico Leunen, monteur en coscenarist van "Home", de nieuwste film van zijn eega Fien Troch, wint de Knack Focus Jo Röpcke Award 2016. De prijs werd zaterdagnamiddag uitgereikt op Film Fest Gent.
Verwendung weltweit picture alliance

"Nico Leunen is al jaren een van de drijvende krachten achter de betere Vlaamse film", zegt Knack Focus-filmcriticus Dave Mestach. "In zijn geval als monteur ook letterlijk. Hij weet hoe je beeldend verhalen moet vertellen, structureren en ritmeren. En hij heeft ook buiten de montagekamer een bemeten visie op cinema. Leunen is een laureaat van internationale klasse, hij werkte in de States met Ryan Gosling en werd vorig jaar lid van de Amerikaanse Academy, die bewijst dat de Vlaamse film ook achter de schermen heel wat technisch talent rijk is."

Leunen, die zijn liefde voor cinema naar eigen zeggen aan Jo Röpcke te danken heeft, nam de prijs - een kunstwerk van cartoonist Karl Meersman - vanmiddag in ontvangst op Film Fest Gent.

Voor wie de naam Nico Leunen niet meteen een belletje doet rinkelen: de monteur werkte niet alleen mee aan "Home" en "Kid" van zijn partner Fien Troch, maar ook aan "The Broken Circle Breakdown" en "Belgica" (Felix van Groeningen), "Invader" (Nicolas Provost), "Linkeroever" (Pieter Van Hees) en "Khadak" en "Altiplano" (Peter Brosen en Jessica Woodworth).

Met de Jo Röpcke Award bekroont het cultuurmagazine Knack Focus sinds 2008 jaarlijks een man of vrouw die een verdienstelijke, opmerkelijke en creatieve bijdrage leverde aan de Vlaamse Film.