Politiek vluchteling speelt statuut kwijt na vakantie naar thuisland

Een Russische asielzoeker is zijn vluchtelingenstatuut kwijt, omdat hij meermaals stiekem naar zijn thuisland reisde dat hij was ontvlucht. Het is de eerste keer dat dit gebeurt in ons land. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil strenge controles, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

De asielzoeker werd in 2008 erkend als politiek vluchteling. Begin dit jaar werd hij gecontroleerd op de luchthaven, waar hij een vluchtelingenpaspoort voorlegde. In zijn bagage vond de politie echter een vals Russisch paspoort, afgeleverd op 29 juni 2012. Dat paspoort bevatte talrijke Turkse, Georgische, Russische en Oekraïense stempels, waaruit blijkt dat hij tussen 2012 en 2016 meerdere keren met de auto naar zijn thuisland reisde.

Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen besliste daarom midden september zijn vluchtelingenstatuut in te trekken. Daarnaast heeft hij fraude gepleegd door een vals paspoort te gebruiken en heeft hij enkele diefstallen op zijn kerfstok. Het is de eerste keer dat een politiek vluchteling om zijn herhaald reisgedrag het vluchtelingenstatuut kwijtspeelt.

Staatssecretaris Francken heeft een speciale cel opgericht binnen de dienst Vreemdelingenzaken, die op zoek gaat naar asielzoekers die frauderen. Intussen liggen er al 72 dossiers bij het CGVS van vluchtelingen die herhaaldelijk terugkeren naar hun thuisland en/of andere fraude pleegden, zoals het gebruik van een vals paspoort.

Meest gelezen