Rwanda zet drones in voor transport geneesmiddelen en bloed

In Rwanda is deze week gestart met het gebruik van drones voor het transport van medisch materiaal. Naast medicijnen zullen de drones ook bloedstalen vervoeren. Op die manier geraken de medische hulpmiddelen en het bloed veel sneller in ziekenhuizen in het moeilijk te bereiken binnenland.
AFP or licensors
De lancering van een drone in Muhanga.

De Rwandese regering besliste negen maanden geleden om samen te werken met het Amerikaanse robotbedrijf Zipline voor de uitbouw van luchthavens, de zogeheten droneports, en de levering van drones voor het vervoer van medicijnen naar moeilijk te bereiken gebieden.

Intussen is in het district Muhanga in Zuid-Rwanda de eerste drone de lucht ingegaan. Muhanga ligt zo'n 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Kigali, en de overheid wil in eerste instantie van daaruit 21 ziekenhuizen in de zogenoemde Zuidelijke Provincie van het land bevoorraden.

Bloed

Afgelopen week werden ook verschillende tests gedaan voor het vervoer van bloedstalen en ook die bleken positieve resultaten op te leveren.

Normaal duurt het ongeveer vier tot vijf uur om bloed vanuit hoofdstad Kigali per ambulance naar het ziekenhuis van Kabgayi in de Zuidelijke Provincie te krijgen. Dat gebeurt twee keer per week. In het geval van een medische urgentie moet het bloed van het Nationale Bloedtransfusiecentrum komen en dat duurt nog langer.

Met drones zal die tijd aanzienlijk ingekort worden: de vlucht zal ongeveer 30 minuten duren en een bijkomend voordeel is dat geen gezondheidsmedewerker zijn medische post moet verlaten tijdens het transport.

AFP or licensors

Een technicus van Zipline stopt een kartonnen doos met een papieren parachute in de drone.