Twintigtal nieuwe Colruytfilialen op komst

CEO-baas Jef Colruyt heeft ambitieuze plannen met zijn winkelketen: een investering van 380 miljoen euro zou moeten resulteren in 18 tot 20 nieuwe Colruytwinkels in ons land. "Onze Belgische markt is zeker nog niet verzadigd", zegt Colruyt in een uitgebreid interview met de Franstalige krant "L'Echo".
Nicolas Maeterlinck

Colruyt ontkent dat de rek op zijn winkelketen binnen België eruit is. "We investeren 380 miljoen euro, vooral in de opening van 18 tot 20 nieuwe winkels. Op termijn willen we 30 tot 40 nieuwe Colruytwinkels, naast 80 nieuwe buurtwinkels van Okay, en 30 Bio Planets, vooral in Brussel en Wallonië", klinkt het.

Ook op het nieuwe versmarktconcept Cru wil Colruyt blijven inzetten. "Mensen gaan opnieuw op zoek naar verse, kwalitatieve en authentieke producten. (...) Binnen de biologische handel zien we meer en meer concurrentie opduiken. Daarin moeten we ons de vraag stellen: willen we bio toegankelijk maken voor iedereen of niet? Dat vraagt om een nieuw evenwicht tussen ons en onze leveranciers."

"Prijzen opnieuw onderhandelen met sector"

De relatie met zijn leveranciers wil Colruyt hoe dan ook herbekijken, gezien de fusie Ahold Delhaize. "Hun onderhandelingen met leveranciers zullen zeker een invloed hebben op onze positie. Als Delhaize binnenkort betere condities krijgt dan wij, dan blijven wij ook niet bij de pakken zitten. Dan moeten de leveranciers ook met ons opnieuw onderhandelen."

Colruyt waarschuwt de grote distributeurs ook nog voor de prijsverhogingen die ze op internationaal vlak doorvoeren. "Let daarmee op, en ga daar niet te ver in", zegt hij daarover. "De kloof tussen huismerken en A-merken wordt dan zo groot dat de consument zich stilaan gaat afkeren van de grote merken."