Vliegtuig met de koning afgeleid door hevige wind

Het vliegtuig waarmee koning Filip en koningin Mathilde na het staatsbezoek aan Japan terugvliegen naar België, is afgeleid naar het noorden van China. De terugreis zal daardoor enkele uren langer duren. Uiteindelijk zal het vliegtuig uit Japan 24 uur onderweg zijn geweest als het terug in België landt.

Er was een tussenlanding gepland in Mongolië, maar door de hevige wind kon het vliegtuig daar niet landen en moest het terugkeren naar China, naar de luchthaven van Hohhot.

De lange daling naar de luchthaven van de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar was al ingezet, maar moest dus worden afgebroken. Na drie uur is de Airbus weer kunnen opstijgen in Hohhot. De geplande reisweg wordt voorgezet, wat betekent dat er ook nog een tussenlanding zal zijn in Jekaterinenburg.

Het vliegbereik van de Airbus A321 waarmee het koninklijk paar reist, is 5.000 kilometer, maar om veiligheidsredenen mag het toestel niet meer dan 3.800 kilometer vliegen. Daarom waren er op de  terugvlucht tussenstops voorzien in Mongolië en in Jekaterinenburg.

Het vliegtuig zal door het oponthoud ongeveer 7,5 uur stuk langer onderweg zijn. Aan boord zijn naast het koningspaar ook staatssecretaris Pieter De Crem, minister van Staat Willy Claes en verschillende bedrijfsleiders.