Vruchteloos diplomatiek overleg over Syrië in Zwitserland

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten en Rusland zijn uit elkaar gegaan zonder akkoord over de oorlog in Syrië. Ze zaten samen in Lausanne in Zwitserland voor nieuw overleg over Syrië. Samen met hun collega's van Turkije, Saudi-Arabië, Qatar en Iran probeerden ze tevergeefs een nieuw staakt-het-vuren te bereiken. Ook de door de VS gesteunde "gematigde rebellen" zaten mee aan tafel. Er is wel afgesproken om elkaar zo snel mogelijk opnieuw te ontmoeten.
AFP or licensors
De Russische minister Lavrov verlaat de bijeenkomst.

De gesprekken tussen de VS en Rusland waren vorige maand afgesprongen nadat het Syrisch leger met Russische hulp een zware aanval had ingezet tegen de rebellen-wijken in Aleppo. Dat er nu toch gepraat werd tussen beide partijen was dus al een succes te noemen.

Doel van het overleg was een een nieuw staakt-het-vuren te bereiken voor Aleppo of, op zijn minst, maatregelen te treffen om het geweld in het land drastisch te reduceren.

Voor het overleg waren de verwachtingen al niet erg hoog gespannen, en zowel Washington als Moskou verwachtten weinig van het overleg. Beide landen geven elkaar de schuld van het mislukken van het vorige staakt-het-vuren. Rusland en Iran steunen de regering in Damascus, alle andere aanwezigen willen dat Syrisch president Bashar al-Assad opstapt.

De bijeenkomst in Lausanne was beperkt tot een etmaal. Zondag bespreken John Kerry en Sergej Lavrov de Syrië-crisis in Londen.