"D'Ardennen" bekroond tot beste buitenlandse film in Cognac

De Vlaamse thriller "D'Ardennen", het regiedebuut van filmmaker Robin Pront, is op het filmfestival van Cognac in Frankrijk bekroond tot beste internationale film. Het filmfestival in het departement Charente richt zich op de zogenoemde "Polar", het detectivegenre, in al zijn vormen.

"D'Ardennen" is gebaseerd op het theaterstuk van Jeroen Perceval, tevens een van de hoofdrolspelers in de film. De film vertelt het verhaal van twee broers (Perceval en Kevin Janssens) die elkaar na lange tijd terugzien. Beiden waren ooit betrokken bij een brutale homejacking met slechte afloop. Terwijl een van de broers naar de gevangenis werd gestuurd, papte de andere aan met diens vriendin (Veerle Baetens). Het terugzien leidt tot een bloedstollende ontknoping. "D'Ardennen" krijgt ook een Amerikaanse remake.

De "Polar" voor de beste Franstalige film in Cognac gaat naar "Les Premiers les derniers", een road-movie van de Belgische acteur en regisseur Bouli Lanners. De film gaat over de zoektocht van twee uitgebluste premiejagers naar een gestolen smartphone met compromitterende bestanden.

"Cruel" van de Fransman Eric Cherrière gaat met de hoofdprijs van het festival naar huis. "Cruel" reconstrueert de wraak van een seriemoordenaar. Ook de Britse televisiereeks "Vera", die ook bij ons op Eén en Canvas te zien was werd bekroond met de prijs voor beste internationale televisieserie.

Het Polarfestival van Cognac is de hoogmis voor de detective in al zijn vormen. Zowel boeken, films, televisieseries, toneelstukken als strips komen er aan bod. Het festival werd dit jaar voorgezeten door het voormalige van de politie van Parijs.