Boris "brexit" Johnson schreef vlak voor referendum "remain"-column

Daags voor het belangrijke brexitreferendum heeft "leave"-boegbeeld Boris Johnson in een column nog uitgebreid uitgelegd waarom zijn land in de Europese Unie moest blijven. Die niet mis te verstane boodschap werd nooit gepubliceerd, maar The Sunday Times pakt vandaag toch voor het eerst uit met Johnsons pro-Europese artikel.

In de tekst drukt Johnson zijn angst over een mogelijke brexit uit. Hij waarschuwt voor een mogelijke "economische schok" die het einde van het EU-lidmaatschap teweeg kan brengen. Johnson zet ook de grote waarde van de Europese eenheidsmarkt in de verf én hij pleit op een emotionele manier om de goede relatie met de andere Europese landen te onderhouden.

Met andere woorden: het Verenigd Koninkrijk en de EU mogen elkaar vooral niét loslaten. "Je moet jezelf even afvragen: ondanks alle gebreken en teleurstellingen, wil je echt, waarlijk en definitief dat ons land een stap terugzet uit de EU? Lid van de Europese Unie blijven: het zou een zege zijn voor de wereld én Europa", schrijft hij.

Strategie

Opvallend: de tekst werd nergens gepubliceerd voor het referendum op 23 juni. Nochtans deden er voor de campagne hardnekkige geruchten de ronde dat de keuze van Johnson voor het "leave"-kamp louter strategisch was. Om zijn toenmalige partijleider en premier David Cameron te steunen zou hij wel degelijk het "remain"-kamp overwogen hebben. Johnsons keuze om zich aan te sluiten bij voormalig UKIP-leider Nigel Farage en vurig het "leave"-standpunt te verdedigen, bombardeerde hem echter tot één van de meest charismatische figuren pro de brexit.

Na de cruciale stemming hing zijn kandidatuur voor het premierschap even in de lucht, maar Johnson stapte uiteindelijk niet in de race. Partijgenote Theresa May werd de opvolger van David Cameron. Momenteel bekleedt Johnson als minister van Buitenlandse Zaken een sleutelpositie in de toekomstige onderhandelingen over de brexit.

"Semi-parodie"

In een reactie laat Johnson weten dat "het klopt" dat hij niet goed wist welk kamp hij moest steunen, toen hij de pro-Europese tekst schreef in februari. "Iedereen probeerde op dat moment een standpunt in te nemen voor of tegen een brexit. Ook ik worstelde daarmee. Daarom dat ik een lange tekst had geschreven over een mogelijke brexit (die effectief werd gepubliceerd, nvdr)", zo legt hij uit aan de BBC.

"Daarop vroeg ik mezelf af of ik hetzelfde kon doen vanuit een "remain"-standpunt. Vandaar dat het artikel dat vanmorgen verschenen is, leest als een semi-parodie. Toen ik mijn beide teksten zelf vergeleek, werd het me plots bijzonder duidelijk wat de juiste keuze was voor ons land", klinkt het. "De bevolking heeft zeker een goede beslissing genomen. De brexit wordt een succes."

Enkele passages uit de column

"Shut your eyes. Hold your breath. Think of Britain. Think of the rest of the EU. Think of the future. Think of the desire of your children and your grandchildren to live and work in other European countries; to sell things there, to make friends and perhaps to find partners there."

"There are some big questions that the 'out' side need to answer. Almost everyone expects there to be some sort of economic shock as a result of a Brexit. How big would it be? I am sure that the doomsters are exaggerating the fallout - but are they completely wrong? And how can we know?"

"Ask yourself: Despite all the defects and disappointments of this exercise do you really, truly, definitely want Britain to pull out of the EU?"