Deboosere: "Geniet van (mogelijk) laatste nazomerdag"

Half oktober, maar toch kunnen we die winterjas vandaag weer even in de kast laten. Het kwik klimt opnieuw naar maxima in de buurt van 20 graden. Niet uitzonderlijk in deze periode van het jaar, maar wel opmerkelijk na een bijzonder koele start van de herfst, legt weerman Frank Deboosere uit.

Vandaag is een oktoberdag om in te kaderen: in het hele land wordt het 20 graden, in de Kempen mogelijk nog iets meer. Vooral het centrum en oosten van het land mogen rekenen op een stevige portie zonneschijn. In het westen komen de wolken al na de middag opzetten. Daar is een bui in de late namiddag niet onmogelijk, maar het wordt overwegend een zonovergoten nazomerdag.

"Dit is niet uitzonderlijk op 16 oktober. Het gebeurt nog dat we in de tweede helft van oktober temperaturen zien van 20 graden en meer. Uitschieters de voorbije jaren zijn onder meer 18 oktober 2014 met 24° of 22 oktober 2012 met 24,5°", zegt Frank Deboosere. "Al zijn pieken van die orde wel uitzonderlijk." De gemiddelde maximumtemperatuur voor midden oktober ligt immers op 14 à 15 graden. De uiterste maximawaarde komt nog net boven de 20 graden uit.

Wat is een nazomer?

Het stralende weer hebben we te danken aan het fenomeen "nazomer". "Als de lucht in september of oktober uit het zuiden komt, en de Atlantische stromingen ten westen van ons land liggen - en ons dus niet kunnen bereiken - krijgen we warme lucht over ons heen. Als de zon mee wil, dan loopt het kwik snel op", legt Deboosere uit. "Dat hebben we gemerkt in september, toen het zelfs bloedheet werd."

Een stralende dag als deze valt extra op na de voorbije weken. "De laatste keer dat het kwik de 20 graden haalde, was op 28 september. Daarna is de temperatuur plots in vrije val gegaan, met als absoluut dieptepunt 12 oktober. Toen werd in Ukkel amper 9,1° gemeten. Het aanvoelen van mensen dat dit te koud is voor de tijd van het jaar klopt volledig: de eerste twee weken van oktober was het gemiddeld 1,5 graden te fris", aldus Deboosere.

Blijft dit duren?

Maar mooie liedjes duren niet lang: morgen is het alweer gedaan met de nazomerpret. "Volgende week gaat de wind ruimen naar het westen tot het noorden. Het wordt gevoelig wisselvalliger en frisser. In de tweede helft van de week halen we nog maxima van 10 tot 13°. Geniet vandaag met volle teugen!", besluit Deboosere.