Duizenden Hongaren betogen tegen sluiting oppositiekrant

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest hebben een paar duizend mensen gedemonstreerd tegen de sluiting van Nepszabadsag, de grootste oppositiekrant van het land. Tussen de 2 en de 3.000 mensen eisten respect voor de persvrijheid en een einde aan de corruptie.
MTVA - Media Service Support and Asset Management Fund

De krant, die kritisch stond tegenover de regering, werd vorige week gesloten, volgens de uitgever omdat ze niet rendabel was. Sinds 2007 zou Nepszabadsag een schuld van meer dan 5 miljard forint (16,4 miljoen euro) opgebouwd hebben, en de uitgever wil de krant pas opnieuw uitgeven als ze een nieuw busisnessmodel voorstelt.

De oppositie zegt echter dat de regering van de omstreden premier Viktor Orbán achter de sluiting zit. De afgelopen jaren zijn veel kranten, tv- en radiostations onder controle gekomen van mensen uit de omgeving van Orbán, en is de berichtgeving erg regeringsgezind geworden.