Montenegro pakt 20 Servische verdachten aanslagen op

In de vroegere Joegoslavische republiek Montenegro zijn 20 Serviërs opgepakt. Ze worden ervan verdacht politiek gemotiveerde aanslagen te plannen. Vandaag zijn er parlementsverkiezingen in Montenegro gehouden.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
De Montenegrijnse politie brengt een verdachte naar het politiebureau.

Volgens de politie wilden de opgepakte Serviërs na het sluiten van de stembureaus het parlement aanvallen en de premier ontvoeren.

Het gaat om de hevigste verkiezingsstrijd tussen enerzijds pro-Europese en anderzijds pro-Servische en pro-Russische groepen, sinds het land tien jaar geleden onafhankelijk werd van Servië. Er wordt gevreesd voor confrontaties tussen beide kampen en de regering heeft de burgers opgeroepen om binnen te blijven.

Pro-Europese premier ligt op kop

In de verkiezingen zelf is de Democratische Partij van Socialisten (DPS) van uittredend premier Milo Djukanovic, op weg naar een nieuws verkiezingsoverwinning. Dat blijkt uit exitpolls.

Volgens de berekeningen van het het onderzoekscentrum Cemi zal DPS 41,1 procent van de stemmen binnenhalen. De partij zou daarmee goed zijn voor 36 van de 81 zetels in het parlement.

De pro-Servische oppositiepartij Democratisch Front haalt 20,3 procent, of 17 zetels. Geen enkele andere partij lijkt meer dan 10 zetels binnen te zullen halen.

De 54-jarige Djukanovic trekt al een kwarteeuw aan de touwtjes in Montenegro. Sinds 1990 is hij er al zes keer premier geweest en van 1998 tot 2002 was hij ook de president van het Balkanland.