Oudste panda ter wereld is overleden

In Hong Kong is Jia Jia overleden, voor zover bekend de oudste panda die ooit in gevangenschap is gehouden. Jia Jia was 38 jaar, wat uitzonderlijk is voor een panda. Ze leefde al 17 jaar in het Ocean Park in Hong Kong.
(Foto: Facebook Ocean Park)

Jia Jia werd in 1978 geboren in het wild in de Chinese provincie Sichuan. In 1999 werd ze aan de stad Hong Kong gegeven door de Chinese overheid, om de overdracht te vieren van de semi-autonome stad door de Britten twee jaar eerder. 

Vorig jaar werd de 37e verjaardag van Jia Jia nog uitgebreid gevierd in Ocean Park, maar de laatste twee weken was haar gezondheid er erg op achteruit gegaan. Ze at nog maar 3 kilogram voedsel per dag in plaats van de gebruikelijke 10 kilogram, en haar gewicht viel terug van 71 naar 67 kilogram.

De laatste dagen was ze nauwelijks nog wakker en verloor ze alle belangstelling in eten en drinken. Vanmorgen was haar toestand zo fel verslechterd dat ze nog nauwelijks kon stappen en de hele dag bleef liggen.

Haar medische behandeling bleef beperkt tot middelen om de pijn en de stress te verlichten, en uiteindelijk besloten de dierenartsen van Ocean Park en het ministerie van Landbouw, Visserij en Natuurbehoud om haar uit haar lijden te verlossen. Om 18 uur plaatselijke tijd kreeg ze een spuitje in haar verblijf in Ocean Park.

Een woordvoerder van de regering van Hong Kong bedankte de personeelsleden en de verzorgers van Ocean Park voor de zorg en de steun die Jia Jia al die jaren gekregen heeft, en zei dat de regering "bedroefd" was over de dood van de panda.

In juli 2015 werd de 37e verjaardag van Jia Jia nog uitgebreid gevierd, onder meer met een taart van ijs en groenten.

Meer dan 100 jaar

Dat Jia Jia 38 jaar is geworden, is uitzonderlijk. Hoe oud de dieren in het wild worden, is niet zo duidelijk, de cijfers voor de gemiddelde leeftijd schommelen tussen 10 en 20 jaar.

In gevangenschap worden reuzenpanda's ouder en bedraagt de gemiddelde leeftijd zo'n 25 jaar. Het gebeurt wel dat panda's in gevangenschap 30 jaar oud worden, maar 38 is echt wel uitzonderlijk. In mensenjaren zou Jia Jia zeker meer dan 100 jaar oud geweest zijn.

Jia Jia in betere tijden (foto: Facebook Ocean Park).