Presidentsverkiezingen in Congo pas in april 2018

De presidentsverkiezingen in de Democratische Republiek Congo (DRC) worden uitgesteld tot april 2018. De regering heeft daarover een akkoord gesloten met de Unie voor de Congolese Natie (UNC), een oppositiepartij die deelneemt aan de nationale dialoog. Kabila blijft volgens het akkoord president tot aan de verkiezingen, de oppositie levert de premier.
AP2013
President Joseph Kabila blijft aan tot de verkiezingen in 2018 (archieffoto).

De verkiezingen waren oorspronkelijk voor volgende maand gepland, maar huidig president Joseph Kabila had eerder al duidelijk gemaakt dat er uitstel komt om de stembusslag "goed voor te bereiden". De ambtstermijn van Kabila loopt op 19 december om middernacht af en tot nu toe was er nog geen nieuwe datum voor de verkiezingen bekendgemaakt.

UNC, de belangrijkste oppositiepartij die deelneemt aan de dialoog die onder meer de kalender voor de verkiezingen moet opstellen, stelt in een mededeling dat er een compromis over een machtsdeling is bereikt. Daarbij is bepaald dat Kabila president blijft, maar dat een vertegenwoordiger van de oppositie eerste minister wordt. Hoogstwaarschijnlijk zal de voorzitter van de UNC, de gewezen aanhanger van Kabila Vital Kamerhe, dus de volgende premier worden.

De meeste oppositiepartijen hebben de nationale dialoog geboycot, want ze zien de gesprekken als een voorwendsel van Kabila om langer aan de macht te blijven. Ze verzetten zich tegen het uitstel van de verkiezingen en hebben opgeroepen tot een nationale staking komende woensdag. Bij protesten tegen het uitstellen van de verkiezingen zijn de afgelopen weken al tientallen doden gevallen in Congo.

Derde termijn

President Joseph Kabila kwam in 2001 aan de macht na de moord op zijn vader Laurent-Désiré. In 2006 won hij de verkiezingen, en in 2011 werd hij herverkozen in verkiezingen die geplaagd werden door fraude en logistieke problemen.

Volgens de grondwet kan hij geen derde ambtstermijn bekleden, maar de oppositie vreest dat hij de grondwet zal aanpassen. In de buurlanden Rwanda en Congo-Brazzaville hebben de presidenten dat vorig jaar gedaan om zichzelf een derde ambtstermijn te gunnen, terwijl in Burundi president Pierre Nkurunziza aan zijn derde ambtstermijn bezig is zonder dat hij de grondwet aangepast heeft. Volgens zijn aanhangers telt zijn eerste ambtstermijn niet, omdat hij de eerste keer verkozen was door het parlement en niet door de bevolking.

Meest gelezen