Regent van 96 (!) past op de winkel in Thailand

In Thailand is Prem Tinsulanonda formeel tot regent benoemd. Dat heeft premier Prayuth Chan-ocha gezegd in een tv-toespraak. Prem is liefst 96 en zal het land besturen tot kroonprins Maha Vajiralongkorn klaar is om de troon te bestijgen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Na de dood van koning Bhumibol Adulyadej beginnen de radertjes van de macht in Thailans langzaam opnieuw te draaien. Dat zijn weinig geliefde zoon Maha Vajiralongkorn hem niet meteen zou opvolgen, was vrijwel meteen na zijn overlijden duidelijk. Om het machtsvacuüm op te vullen, is Prem Tinsulanonda nu officieel tot regent van het land aangesteld.

Prem is een oudgediende in de cenakels van de macht in Thailand en een vertrouweling van Bhumibol. Hij was een tijdlang premier, maar ruilde die functie later in voor die van voorzitter van de Kroonraad. Dat is een erg machtige instelling die de koning adviseert.

Ondanks zijn 96 lentes zal Prem nu moeten proberen de vrede en stabiliteit in Thailand te bewaren. Wanneer de kroonprins het van hem overneemt, is niet duidelijk. Mogelijk zal dat pas over een jaar zijn.

Evenmin is duidelijk wanneer de crematie van Bhumibol zal plaatsvinden. In koninklijke kringen gebeurt dat vaak pas maanden of zelfs jaren na een overlijden. Officiële bronnen laten uitschijnen dat het in het geval van Bhumibol wel eens een jaar zou kunnen duren vooraleer het zover is.

Dat neemt niet weg dat allerlei afscheidsceremonies voor de oude koning nu al aan de gang zijn. Zijn lichaam ligt opgebaard in een tempel in het koninklijk paleis in Bangkok. Het grote publiek kan hem een laatste groet brengen vanaf 28 oktober. Normaal zal de koning van Bhutan vandaag een bezoek brengen.