Regisseur "My name is Nobody" overleden

In Rome is de Italiaanse regisseur en scenarist Tonino Valerii overleden. Valerii wordt algemeen beschouwd als een van de grote meesters van de Italiaanse cinema en de spaghettiwestern. Samen met Sergio Leone regisseerde hij onder meer "My name is Nobody".

Valerii (°1934) studeerde film en begon zijn carrière als assistent van de legendarische producer en regisseur Sergio Leone. Hij werkte mee aan de scenario's van "Per un pugno di dollari" (A fistful of dollars, redactie), uit 1964 en "Per qualche dollaro in più" (For a few dollars more, redactie) dat het jaar daarop uitkwam.

De twee films vormen samen met "The Good, the Bad and the Ugly" de Dollartrilogie. De films, met Clint Eastwood in de hoofdrol van de geheimzinnige man zonder naam, groeiden uit tot echte cultfilms.

In 1966 kroop Valerii voor het eerst zelf achter de camera, voor "Per il gusto di uccidere" ("A taste for killing"). Hij zou uiteindelijk 14 films regisseren, waaronder zijn meest bekende "My name is nobody" in 1972.

Die film met Terence Hill en Henry Fonda in de hoofdrollen vertelt het verhaal van een grote legende (Beauregard, rol van Henry Fonda) van het Wilde Westen die zijn revolver aan de haak wil hangen en naar Europa wil uitwijken. Maar dat is buiten een jonge bewonderaar gerekend (Nobody, rol van Terence Hill) die Beauregard met een laatste zwaar vuurgevecht een rol in de geschiedenisboeken wil bezorgen. De film werd onder meer onsterfelijk door de muziek van Ennio Morricone.

Tonino Valerii zou nog tot 1997 afwisselend televisieseries en films regisseren. Hij stierf vrijdag in een ziekenhuis in Rome en was 82.