Vaccineren tijdens "griepdagen" in opmars onder huisartsen

Huisartsen organiseren steeds vaker zogenoemde "griepdagen" om grote groepen patiënten in een keer een griepvaccin toe te dienen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Het is een praktisch antwoord op de grotere vraag naar zo'n vaccin.
AP2008

Elk jaar rond half oktober begint het "seizoen" van de griepvaccins. Zowat zes weken lang kan iedereen die dat wil zich bij de huisarts tegen de ziekte laten vaccineren. Steeds meer mensen doen dat. Hierdoor organiseren steeds meer huisartsen zogenoemde "griepdagen". Op die dagen geven ze dan aan de lopende band griepvaccins aan patiënten.

"Heel veel huisartsenpraktijken doen dit inderdaad op vaste dagen", vertelt voorzitter Maaike Van Overloop van de Vereniging van Vlaamse en Brusselse Huisartsen aan VRT Nieuws. "Zo zijn ze enkel met griepvaccins bezig en zit hun wachtkamer vol met een gezonde populatie patiënten die zo geen risico loopt ziek te worden. Naast een praktische reden, is er dus ook een medische."

"De vaccinatie zelf duurt ook niet zo lang. Elke patiënt moet nadien een kwartier onder toezicht van de arts blijven, maar door dit in groep te organiseren is dit perfect mogelijk. Bijvoorbeeld door een verpleegkundige toezicht in de wachtkamer te laten houden. Zo is de arts slechts twee of drie minuten per patiënt bezig en kan het snel gaan."

De overheid raadt griepvaccins aan voor ouderen, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen.