Christophe Vekeman wint prozaprijs provincie Oost-Vlaanderen

De Gentse schrijver Christophe Vekeman krijgt de prozaprijs van de provincie Oost-Vlaanderen voor zijn satirische roman "Hotel Rozenstok". De jury looft Vekeman om zijn groot stilistisch talent, zijn humor en zijn spitsvondige taal.
© Geert Van Hoeymissen

""Hotel Rozenstok" is een uitzonderlijke combinatie van zelfspot en ironie, metafictie, banaliteit en hoogdravende formulering, realisme en onwerkelijke feiten. Het is een meeslepende, mature, speelse, humoristische, tragische en toch hoopvolle roman, waarin alles eigenlijk alleen gebeurt in de wendbare, spitsvondige taal van Vekeman", aldus de jury in haar rapport.

Vekeman haalde met "Hotel Rozenstok" dit jaar ook de longlist van de ECI Literatuurprijs. Eerder dit jaar verscheen zijn biografie "Johnny Paycheck", waarin Vekeman niet alleen zichzelf maar ook de essentie van de countrymuziek probeert uit te leggen aan de lezer.

De Provincie Oost-Vlaanderen schrijft jaarlijks twee prijzen uit voor letterkunde, waarbij om de drie jaar dezelfde twee genres aan bod komen. Dit jaar zij dat proza en essay/monografie. De laureaat krijgt telkens een bedrag van 5.000 euro.

Voor de prozaprijs hadden dit jaar 35 deelnemers in totaal 47 werken ingediend.

Meest gelezen