Humanitair bestand in Aleppo nu al gestart

De Russische en Syrische troepen hebben sinds 9 uur Belgische tijd hun luchtaanvallen op de Syrische stad Aleppo tijdelijk stilgelegd voor een humanitaire adempauze. Dat meldt het Russische staatsmedium Russia Today. Het bestand komt er echter twee dagen vroeger dan verwacht. Eerder had Rusland namelijk aangekondigd enkel donderdag de wapens neer te leggen.

Oorspronkelijk hadden het Russische en Syrische leger aangegeven enkel op donderdag tussen 8 uur en 16 uur lokale tijd geen luchtaanvallen of andere militaire acties uit te voeren. De Verenigde Naties en de Europese Unie gaven echter aan dat de adempauze te kort was om daadwerkelijk hulp te kunnen bieden aan de burgers in de belegerde gebieden. "Elke onderbreking van de vijandigheid is positief", zei VN-woordvoerder Stéphane Dujarric, "maar wij hebben meer tijd nodig om onze humanitaire machine op gang te trekken". Rusland heeft oren naar de vraag van de VN en legde vandaag al de wapens neer.

Met het humanitaire bestand willen de Russen burgers de kans geven om de stad te verlaten en willen ze ook de hulpdiensten de mogelijkheid geven om gewonden te evacueren. Er zouden op dit moment namelijk nog ruim een kwart miljoen mensen in Aleppo zitten, die al weken geteisterd worden door de bombardementen.

Daarnaast hoopt Rusland met het bestand ook de terugtrekking van de gewapende rebellen van het Al-Nusra Front te versnellen. De extremisten hebben volgens de Russische VN-afgevaardigde Vitali Tsjoerkin twee keuzes: de stad verlaten of verslagen worden. De Syrische overheidstroepen, die het westen van de stad in handen hebben, voorzien de komende 48 uur twee corridors waarlangs ze Aleppo kunnen verlaten. Verschillende rebellenleiders hebben echter al gezegd dat ze zullen blijven vechten.

Ondanks het initiatief van Rusland om het humanitaire bestand twee dagen vroeger dan verwacht op te starten, is de Verenigde Naties er nog steeds niet van overtuigd dat het ook iets zal opleveren. Ze vrezen namelijk dat er niet voldoende veiligheidsgaranties zijn om hulp te leveren.

Aanhoudend geweld

Aleppo wordt nu al wekenlang geteisterd door bombardementen en geweld. Gisteren nog kwamen 13 burgers om bij luchtaanvallen op de stad. In totaal verloren al meer dan 430 mensen het leven in de rebellenwijken. Morgen wordt er in Genève verder onderhandeld over een bestand in Aleppo. Ondertussen circuleren op Instagram ook amateurbeelden van bombardementen in de Syrische stad.