Israël woedend over omstreden Unesco-resolutie

Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, heeft een omstreden resolutie aangenomen over Oost-Jeruzalem. De resolutie was ingediend door enkele Arabische landen om het Palestijns cultureel erfgoed te beschermen, maar stuit op fel verzet van Israël.
AFP or licensors

De resolutie was ingediend door Algerije, Egypte, Libanon, Marokko, Oman, Qatar en Soedan. Ze werd vorige week al aanvaard door een meerderheid van de raad van bestuur van Unesco, en nu ook door het uitvoerend comité.

Israël reageert woedend, want in de resolutie wordt consequent alleen de Arabische naam Haram al-Sharif gebruikt voor de Tempelberg, een plek die voor joden én moslims een heilige plaats is. Israël wordt in de tekst ook omschreven als bezetter.

Hoewel de Unesco erkent dat Jeruzalem "een belangrijke stad is voor zowel de islam, het christendom als het jodendom", beschuldigt Israël de cultuurorganisatie ervan de historische band tussen het jodendom en Jeruzalem te ontkennen.

Vorige week al zette Israël de samenwerking met Unesco stop. "Zeggen dat Israël geen band heeft met de Tempelberg en de Klaagmuur is als zeggen dat de Chinezen geen band hebben met de Chinese Muur en de Egyptenaren geen band met de piramides", fulmineerde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.